radio 2

Infectioloog Jeroen van der Hilst pleit voor versoepelingen om herfstpiek te vermijden: "We gaan ooit door de zure appel moeten bijten"

Om te vermijden dat de ziekenhuisbedden in de herfst opnieuw vol liggen, vraagt infectioloog Jeroen van der Hilst om de coronamaatregelen te versoepelen. De meeste mensen hebben de kans gehad zich te laten vaccineren. Mensen die ervoor kozen dat niet te doen, zullen vroeg of laat het coronavirus oplopen. “We moeten bekijken wat het groter doel is van de coronamaatregelen en ons afvragen of ze ons op dit moment niet meer kosten dan goed doen.”

De bedden op intensieve zorg in Limburg zijn nagenoeg leeg. Een goede evolutie volgens infectioloog Jeroen van der Hilst van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. “Maar, die lege bedden zijn een korte termijn winst. We weten wat het virus in het najaar kan aanrichten en dat moeten we proberen te verspreiden.” 

Beluister hier het gesprek met infectioloog Jeroen van der Hilst van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. Het artikel gaat daaronder verder.

De deltavariant is veel besmettelijker en personen die gevaccineerd zijn, hebben een grotere kans dan bij andere varianten om toch besmet te worden. Maar door hun vaccinatie ondervinden ze minder last van het virus. Een goede reden om na te denken over het nut van de maatregelen volgens de infectioloog. “De maatregelen straffen nu meer mensen dan dat ze helpen. Ouderen en risicogroepen zijn gevaccineerd. Jongeren en kinderen hebben minder last van het virus. Zij hebben de algelopen periode al genoeg afgezien en verdienen versoepelingen.”

Niet wachten tot najaar

In de afgelopen golven kregen vooral mensen met onderliggende aandoeningen of ouderen te maken met een hevige reactie op het coronavirus. Ondertussen hebben zij allemaal de kans gehad zich te laten vaccineren. “De mensen die zich nu nog niet hebben laten vaccineren zijn heel moeilijk te overtuigen. Ze gaan vroeg of laat corona krijgen en een deel van die mensen zal in het ziekenhuis belanden. We moeten vermijden dat het voor één grote piek zorgt”, benadrukt van der Hilst. 

 We kunnen de beter kiezen voor een lange heuvel dan een hoge piek. We zullen ooit door de zure appel moeten bijten.

Jeroen van der Hilst, infectioloog Jessa Ziekenhuis

De versoepelingen worden best niet uitgesteld naar de winterperiode, waar het virus zich sneller verspreidt. “We kunnen beter kiezen voor een lange heuvel dan een hoge piek. We zullen ooit door de zure appel moeten bijten, want de mensen die niet gevaccineerd zijn zullen het virus ooit moeten krijgen.” Van der Hilst sluit af met een belangrijke boodschap: “Ik raad vooral aan dat mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren, zich laten vaccineren. Het blijkt enorm effectief, dus kies daarvoor. 

Meest gelezen