Noord-Korea neemt de inter-Koreaanse telefoon niet meer op

Noord-Korea weigert de dagelijkse oproep van Zuid-Korea te beantwoorden. De beide landen hadden nochtans recent de diplomatieke banden weer voorzichtig aangehaald en hun inter-Koreaanse telefoonlijn in ere hersteld. Aanleiding voor de Noord-Koreaanse woede is het plan van Zuid-Korea om samen met de VS militaire oefeningen uit te voeren. 

De inter-Koreaanse telefoonlijn is een diplomatieke communicatielijn tussen de twee Korea’s. Zuid-Korea belt dagelijks naar de noorderburen in een poging het contact tussen de twee regeringen te verbeteren. De telefoonlijn werd amper twee weken geleden opnieuw geopend na een jaar radiostilte aan Noord-Koreaanse zijde.

Opnieuw vijanden

Nu lijkt de relatie alweer bekoeld, want Noord-Korea weigert de oproepen te beantwoorden. Eerst werd gedacht dat het om een technisch defect ging, maar nu blijkt dat Noord-Korea bewust de telefoon niet opneemt. Kim Yo-jong, de zus van dictator Kim Jong-un, reageerde eerder woedend op het plan van Zuid-Korea om militaire oefeningen te houden samen met de VS. Die zijn gepland voor 16 tot 26 augustus.

Kim zei dat dat die samenwerking van Zuid-Korea opnieuw een vijand maakt. In 2020 sloot Noord-Korea de lijn ook al een jaar lang af na diplomatieke strubbelingen.

Meest gelezen