AFP or licensors, bosbrand Evia

Oud-burgemeester Sint-Niklaas woont op Griekse eiland Evia: "Ik heb hier branden gezien, het was akelig"

Oud-burgemeester Lieven Lenaerts van Sint-Niklaas, woont halftijds op Evia, het Griekse eiland waar de bosbranden nog steeds hevig woeden. Duizenden mensen zijn al geëvacueerd. De brandweer krijgt er de branden maar niet onder controle en er vielen ook al doden. Lenaerts getuigt vanuit Griekenland.

"Een van de branden was rechtover mij", zegt Lieven Lenaerts vanuit Griekenland, waar hij voor de helft van de tijd op het eiland Evia woont. "Ik kijk hier uit over de zee en wij konden hier de rook en de vlammen zien. We hebben blusvliegtuigen en de rode lichten van de brandweerwagens gezien. Het was een beetje akelig."

Vakantieverblijven en bedrijven

Lenaerts beseft dat hij zelf veilig zit: "Maar helaas is dat niet voor iedereen het geval. Het is heel tragisch. Het eiland Evia is het tweede grootste eiland van Griekenland, dicht bij Athene. Het ligt op ongeveer 1,5 uur van Athene. Veel inwoners uit Athene hebben hier al jaren een buitenverblijf. Het is eigenlijk dé vakantieplek voor de Atheners."

De branden maken veel bedrijven kapot
Lieven Lenaerts uit Sint-Niklaas

Lenaerts legt uit dat de branden in het noorden van Evia heel veel mensen treffen, niet alleen de vakantiegangers. De huizen van een deel van de plaatselijke bevolking zijn afgebrand en de mensen zijn ook vaak hun bedrijf kwijt: "Het eiland is bijna niet geïndustrialiseerd. Er is nog veel landbouw. Mensen kweken hier groenten en olijven. Er zijn veel veebedrijven zoals varkensbedrijven en kippenkwekerijen."

De kritiek in Griekenland dat de brandweer en de overheid niet genoeg doen, of niet genoeg kunnen doen door te weinig middelen, kan Lenaerts wel wat relativeren: "Er is altijd kritiek als er een ramp gebeurt. Kijk maar naar de overstromingen in de Ardennen, dat is normaal. Maar met zoveel branden tegelijkertijd is het niet eenvoudig voor de Griekse regering om de juiste prioriteiten te kiezen."

Eerst Athene, dan Evia

De Griekse regering koos er in eerste instantie voor om de brand rond Athene proberen in te perken omdat er daar veel industrie is. "Er wonen zeer veel mensen. Op een bepaald moment waren voorsteden van Athene bedreigd. Maar daardoor konden ze wel minder middelen inzetten op Evia."

Het moet goed aflopen, het kan niet anders, het kan niet blijven branden
Lieven Lenaerts uit Sint-Niklaas

Nu de brand in Athene zelf is geblust, dankzij hulp van binnen en buiten Europa, hoopt Lenaerts dat de komende dagen de andere branden in Evia geblust zullen zijn. "Het moet goed aflopen, het kan niet anders, het kan niet blijven branden."

Meest gelezen