Virginia Giuffre sleept Britse prins Andrew voor de rechter wegens misbruik: "Andrew kan meewerken of zaak negeren"

Virginia Roberts Giuffre (38) sleept de Britse prins Andrew (61), zoon van de Queen en broer van kroonprins Charles, voor de rechtbank in de VS. Ze beschuldigt hem ervan haar te hebben misbruikt toen ze minderjarig was. Giuffre is een van de vermeende slachtoffers van de overleden miljardair Jeffrey Epstein, een gewezen vriend van de prins. Zal Andrew zijn medewerking verlenen of niet?

Giuffre spande de zaak aan bij een rechtbank in New York, bijna twee jaar nadat Epstein - in afwachting van zijn proces - stierf in zijn cel. Epstein zou een netwerk van seksslaven (lees: minderjarige meisjes) hebben opgezet, samen met zijn partner Ghislaine Maxwell die de tieners zou hebben geronseld en "opgeleid".

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Giuffre zou als 17-jarig meisje via dat netwerk in contact zijn gekomen met prins Andrew. Ze spreekt van gedwongen seks op drie verschillende gelegenheden. De feiten zouden zich hebben afgespeeld in een appartement van Epstein in New York, in de Britse hoofdstad Londen en op Epsteins privé-eiland in de Caraïben. 

De nu 38-jarige Giuffre koos ervoor om de kwestie nu aanhangig te maken, omdat over enkele dagen een wet in New York vervalt die het voor slachtoffers van kindermisbruik mogelijk maakt om een civiele zaak aan te spannen, zelfs als de verjaringstermijn verstreken is.

Prins Andrew en Jeffrey Epstein jaren geleden tijdens een wandeling in New York.

Schadevergoeding voor aanranding en leed

"Als ze het nu niet doet, zou ze Andrew toestaan te ontsnappen aan elke verantwoordelijkheid voor zijn daden", vertelt Giuffres advocaat David Boies aan de Amerikaanse tv-zender ABC News. "En Virginia zet zich in om situaties te vermijden waarbij rijke en machtige mensen aan elke verantwoordelijkheid voor hun daden ontsnappen."

Giuffre eist via de rechtbank een schadevergoeding en een straf. Ze beschuldigt de prins van "aanranding" en het "opzettelijk toebrengen van emotioneel leed".

"Geen commentaar"

Een woordvoerder van prins Andrew wil (voorlopig) geen commentaar geven op de rechtszaak. Eerder noemde de prins zijn vriendschap met Epstein "een vergissing". 

In een BBC-interview uit 2019 ontkende Andrew de aantijgingen van Giuffre al. Hij kon zich bijvoorbeeld de ontmoeting met Giuffre niet herinneren en omschreef een foto van hen samen (zie hierboven) als "een foto van een foto van een foto". 

Het interview riep indertijd meer vragen dan antwoorden op en werd door de Britse pers als "tenenkrullend" en "wereldvreemd" bestempeld. 

Andrew zette na dat interview (november 2019) ook zijn publieke koninklijke activiteiten stop. Een van de weinige keren dat hij nog te zien was, was op de uitvaart van zijn vader prins Philip in april.

Prins Andrew zet een stap opzij om de imagoschade voor de monarchie te beperken, bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (november 2019):

Videospeler inladen...

Wat zijn Andrews opties?

Correspondente Lia van Bekhoven laat in "De ochtend" op Radio 1 haar licht schijnen op de hele affaire. Juridisch gezien kan de prins niet uitgeleverd worden aan de VS. Hij heeft keuze uit 1) meewerken aan de rechtszaak of 2) de hele zaak negeren. "Als hij zijn medewerking verleent, zal hij bewijsmateriaal moeten leveren. Die informatie om zich vrij te pleiten, kan dan openbaar worden gemaakt. Dat kan gênant worden", legt Van Bekhoven uit. "Als hij het proces negeert, kan hij schuldig worden bevonden door afwezigheid. Dat zou ook gênant zijn en volgens een bron een ramp voor de public relations van het hof."

Het kan gênant worden
correspondente Lia van Bekhoven

In de VS beweren speurders dat prins Andrew in het verleden ook al niet meewerkte. Er waren meerdere onderzoeken van aanklagers waarin hij gevraagd werd als getuige. Het paleis stelt dat Andrew wel degelijk meewerkte. Maar Van Bekhoven wijst hier op interpretatie.

"De Amerikanen zien liever een actieve medewerking van Andrew. Dat kan als hij zich in Londen laat verhoren namens de VS. De prins zelf zou echter onder medewerking verstaan dat hij alleen schriftelijk reageert op de correspondentie van het gerecht." Van Bekhoven verwacht dat Andrew niét zal meewerken aan de zaak van Giuffre.

Herbeluister hier het volledige gesprek met Lia van Bekhoven uit "De ochtend":

Intussen heeft een groep van 150 slachtoffers van Epstein voor 125 miljoen dollar aan schadevergoedingen gekregen via een schikking waarvoor bemiddeld werd door een onafhankelijke organisatie. Het geld komt uit Epsteins erfenis, die op meer dan 600 miljoen dollar werd geschat.

Meest gelezen