Beeld van The Dog House

Stroomhalsbanden voor honden verboden vanaf 2027

Binnen 6 jaar zullen zogenaamde stroomhalsbanden voor dieren verboden zijn. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een uitdoofscenario aangekondigd. Stroomhalsbanden worden gebruikt om honden af te richten. Telkens ze iets verkeerd doen, krijgen ze een lichte stroomstoot. Maar die techniek is achterhaald volgens de minister. 

Vanaf 1 januari 2027 zullen stroomhalsbanden voor honden, die automatisch schokken geven wanneer ze blaffen of vanop afstand bediend worden, verboden zijn. Onder meer het leger en de polite gebruikten de stroomhalsbanden om dieren af te richten. Maar volgens minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA) is dat een achterhaalde praktijk en zullen er geen uitzonderingen op het verbod gemaakt worden, ook niet voor het leger of de politie. De komende 5 jaar is een overgangsperiode, waarin de verschillende instanties kunnen overschakelen op diervriendelijke alternatieven.

Minister testte halsband op zichzelf uit

De Raad voor Dierenwelzijn deed een bevraging bij ongeveer 2.700 hondengedragstherapeuten, trainers en medewerkers van hondenscholen. De meesten van hen waren voor een verbod op stroomhalsverbanden. Enkele gedragstherapeuten maar beweerden dat het een noodzakelijk instrument was voor hen. Maar nu komt er dus toch een uitdoofscenario. Enkel stroomhalsbanden die een schok geven wanneer het dier buiten een afgebakende zone gaat, zullen nog toegelaten zijn. 

In 2016 al liet minister Weyts de elektrische halsbanden onderzoeken. Daarvoor ondervond hij zelf aan den lijve hoe zo'n stroomstoot van een stroomhalsband aanvoelt. 

Opluchting bij dierenasiel Het Blauwe Kruis

Bij het dierenasiel Het Blauwe Kruis van de kust reageren ze tevreden op het verbod.  Zij voerden in het verleden nog campagne tegen die stroomhalsbanden met een filmpje waarin mensen uit protest zulke halsbanden dragen. 

"Het aangekondigde verbod is goed nieuws", zegt voorzitter Fabrice Goffin uit Kemmel. “Het is een duidelijk teken. Al loopt België wel wat achter op andere landen, zoals Nederland of Ierland, waar zo'n halsband al langer verboden is. Het belangrijkste argument is dat je een dier nooit iets mag laten uitvoeren door  onderdrukking of pijn. Wij zijn ervan overtuigd dat dieren op een andere manier kunnen opgeleid worden." 

Meest gelezen