Toch omgevingsvergunning voor appartementen in overstromingsgevoelig gebied in Halle

De provincie Vlaams-Brabant heeft toch een omgevingsvergunning afgeleverd voor de bouw van drie appartementsgebouwen langs de Zenne in Halle. Dit is een overstromingsgevoelig gebied en daarom had de stad eerder negatief geadviseerd, maar de bouwpromotor is in beroep gegaan. In Halle reageert men dan ook teleurgesteld.

De nieuwe woonwijk Nederhem langs de Zenne in Halle is bijna klaar. De bouwpromotor wilde er nog drie appartementgebouwen bijbouwen langs de Jean Laroystraat. Maar het stadsbestuur gaf een negatief advies omdat de wijk in overstromingsgevoelig gebied ligt, ook al was de grond ingekleurd als bouwgrond.  De bouwpromotor ging in beroep en de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant heeft nu alsnog een omgevingsvergunning afgeleverd. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Halle reageert teleurgesteld op de beslissing van de provincie

In Halle is men ontgoocheld over de beslissing van de provincie om een vergunning te geven voor de bouw van appartementen. "Persoonlijk vind ik het een vreemde beslissing", zegt schepen van Wonen Marijke Ceunen (Groen). "Als stad hebben wij aan de alarmbel getrokken, waarbij we zeggen dat bouwen in overstromingsgebied in deze tijd niet aanvaardbaar vinden. Daarom is het een spijtige zaak dat nu deze beslissing nog genomen is. Zeker nu we toch in een tijd zitten met zeer veel overstromingen als we kijken naar wat er in Wallonië is gebeurd.  Er zijn wel enkele maatregelen vooropgesteld zoals betere infiltratie en een extra grote hemelwaterput, maar volgens ons is er toch te weinig onderzoek gedaan naar de overstromingsproblematiek in de wijk", zegt schepen Marijke Ceunen nog.

Provincie volgt advies Vlaamse overheid

"De provincie volgt bij haar beslissing het advies van de Vlaamse Milieumaatschappij", zegt gedeputeerde Tom Dehaene. "Dat advies was positief nadat de aanvrager de plannen had aangepast en de kelder zo geconcipieerd heeft dat die niet makkelijk zal overstromen. De provincie had als bijkomende voorwaarde ook gesteld dat er een extra regenwaterput van 10.000 liter moest komen, waardoor er samen met het groen dak meer hemelwater kan opgevangen worden, in vergelijking met vandaag", zegt Tom Dehaene nog.

Meest gelezen