Vulkaan Etna op Sicilië is de voorbije maanden tientallen meters hoger geworden

De Etna, de hoogste actieve vulkaan van Europa, is door de veelvuldige uitbarstingen van de afgelopen maanden enkele meters hoger geworden. Hij is nu 3.357 meter hoog, heeft het Italiaanse Instituut voor Vulcanologie becijferd.

De Etna, op zijn kleinere broertje Stromboli na de meest actieve vulkaan van Europa, is sinds begin dit jaar opvallend vaak uitgebarsten. "De activiteit die in 2021 werd geregistreerd, leidde tot een opeenhoping van aanzienlijke hoeveelheden pyroclastisch materiaal en lavalagen op de kegel van de zuidoostelijke krater. 

De zuidoostelijke krater, de jongste en meest actieve van de vier kraters op de top van de Etna, is daarmee ook weer de hoogste. Hij meet 3.357 meter, en is daarmee de noordoostelijke krater voorbijgestoken, die de voorbije 40 jaar werd gezien als de top van de Etna.  

Door zijn grote activiteit verandert de Etna voortdurend. Door de vele uitbarstingen is hij sinds 2011 intussen zo'n 200 meter gegroeid. 2021 is een opmerkelijk actief jaar voor de vulkaan. Sinds begin dit jaar hebben bewoners van het gebied rond de vulkaan al 55 erupties gezien, gaande van asregen tot lavastromen. 

Nog maar enkele dagen geleden, in de nacht van zondag op maandag, spuwde de Etna lava en as de lucht in. Het dorp Zafferana Etnea aan de voet van de Etna werd maandag wakker onder een laag as.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier de beelden van een indrukwekkende uitbarsting van de Etna eerder dit jaar, in februari:

Videospeler inladen...

Meest gelezen