Foto ter illustratie: Pexels - Borko Manigola

Belgendag in Hulst gaat door: "De Belgen zijn altijd welkom"

De jaarlijkse Belgendag in Hulst in augustus, de stad die net over de grens ligt met ons land, en heel erg populair is bij de Belgen, gaat door. Vorig jaar kon dat niet door de coronacrisis. Belgen worden op die dag met open armen ontvangen om te shoppen of een restaurantbezoek te doen.

"Het stadje leeft door de Belgen", zegt burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst, in de provincie Zeeland in Nederland. "Dat is van oudsher zo. We zijn dan ook een grensgemeente. De Belgen zijn welkom, alleen worden we wat geplaagd door de verschillende benaderingen van de coronamaatregelen in de beide landen."

Maximum 12 uur

Als je in Hulst wil gaan shoppen, moet je er rekening mee houden dat je binnen de 12 uur weer weg moet zijn. "Je mag hier niet overnachten", benadrukt Mulder. "Dat is omgekeerd net hetzelfde. Als wij bijvoorbeeld in het Waasland willen shoppen, is dat hetzelfde principe."

Je moet binnen de 12 uur weg zijn, je mag niet overnachten. Doe je dat wel, dan gelden andere regels
Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst

"Heel ingewikkeld wel. Wij hebben zelf moeten uitzoeken vanuit onze eigen veiligheidsregio hoe het zit. Het is allemaal geregeld, maar het is soms moeilijk uit te zoeken. Maar dit is de regel die er is." 

Als je toch wil overnachten, gelden andere regels, en dan wordt het nog iets ingewikkelder. Dan moet je kunnen bewijzen dat je gevaccineerd bent, dat je een attest hebt, of een negatieve PCR-test hebt binnen de juiste tijdspanne die nodig is. 

Geen mondmaskers

Een mondmasker dragen in Nederland hoeft niet meer, en dat vindt Mulder jammer: "Als je een mondkapje draagt, voel je dat er iets aan de hand is. Door dat weg te nemen wordt ook de handhaving van de 1,5 meter afstand moeilijk. Mensen vergeten dat en gaan sneller weer in het gewone ritme zitten."

Hij beseft dat dit een vreemde situatie is voor bezoekende Belgen, en dat zij daardoor een onveiligheidsgevoel kunnen krijgen. "Belgen in de winkels vinden dat best wel griezelig. In de meubelwinkel Morres (ook net over de grens met België) is er beslist dat het personeel daarom ook weer mondkapjes moet dragen."

"Blijf die handjes wassen"

Nederlanders zijn dus niet meer verplicht om een mondmasker te dragen, ook niet in supermarkten. Een winkelkar nemen is ook niet meer nodig, maar: "Gebruik toch alsjeblieft de reinigingsmiddelen die er zijn. Het feit dat ze gevaccineerd zijn, geeft sommige mensen een vals veiligheidsgevoel, maar je kan nog steeds het virus verspreiden. Blijf die handjes wassen, dat blijft van belang", zegt burgemeester Mulder.

Voor de Belgendag zijn de Belgen meer dan welkom, maar er worden geen extra activiteiten georganiseerd. "We zijn beperkt door corona, maar voor het gezellige winkelen in Hulst zijn jullie allemaal van harte welkom", eindigt Mulder.

Traditioneel heeft de Belgendag plaats op 15 augustus, want dan is het de feestdag Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.

Foto van het stadhuis in Hulst

Meest gelezen