Spavor (r) in Peking in 2013.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Na de arrestatie van Huawei-directrice: Canadees in China veroordeeld tot 11 jaar cel voor spionage

De Canadese zakenman Michael Spavor is in China veroordeeld tot elf jaar cel voor spionage. De veroordeling van Spavor zal de relaties tussen China en Canada nog verder onder druk zetten. De Canadese premier Justin Trudeau noemt in een reactie de veroordeling "onaanvaardbaar".

Spavor werd in december 2018 opgepakt. Volgens Canada gebeurde dat als een vergelding voor de arrestatie - enkele dagen eerder in Vancouver - van Meng Wanzhou, de financieel directrice van de Chinese telecomgigant Huawei. Ze wordt onder meer beschuldigd van bankfraude. 

Samen met Spavor werd in juni 2019 ook zijn landgenoot Michael Kovrig beschuldigd van spionage. Het is nog niet duidelijk wanneer Kovrig zijn vonnis zal kennen.

Gisteren werd een andere Canadees, Robert Lloyd Schellenberg, door een Chinese rechtbank ter dood veroordeeld. Schellenberg stond terecht voor drugssmokkel. 

Schellenberg werd in 2014 gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. De aanklagers waren in 2019 in beroep gegaan, omdat ze die straf te licht vonden. Hij zou een belangrijke drugscrimineel zijn en niet alleen een smokkelaar. De rechtbank besloot daarop hem de doodstraf op te leggen. Schellenberg ging in beroep, maar dat verzoek werd afgewezen.

Meest gelezen