Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Franse vaccinatiecentra gevandaliseerd bij introductie coronapas

Vandalen hebben meer dan 20 Franse vaccinatiecentra en andere medische faciliteiten beklad met nazislogans. Dat zegt de internationale nieuwsdienst Reuters. De boosheid kwam er naar aanleiding van de introductie van de nieuwe coronapas die moet aantonen of je gevaccineerd bent of recent genezen bent van COVID-19. Die coronapas is sinds maandag verplicht in restaurants, treinen en andere openbare plaatsen. 

De voorbije weekends hebben mensen tegen die coronapas betoogd omdat hij de individuele vrijheden van de burgers zou inperken. Volgens een medewerker van het ministerie zijn er sinds 12 juli in totaal 22 gezondheidsfaciliteiten beklad, waaronder 15 vaccinatiecentra, vijf testcentra en een laboratorium. 

Doorheen het land zijn vaccinatie- en testcentra beklad met swastikas en graffiti met boodschappen als "collaborateur", "nazi" en "genocide". Diezelfde slogans zijn ook tijdens de betogingen opgemerkt. In de gemeente Neuille-Pont-Pierre in de vallei van de Loire zijn ook davidssterren getekend op de borden van het vaccinatiecentrum. "We gaan deze verschrikkingen opkuisen, dit is afschuwelijk," zegt de burgemeester van de gemeente Michel Jollivet. 

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zegt dat de daders zwaar gestraft zullen worden. Maar tot nu toe zijn er nog geen grote arrestaties gebeurd. Frankrijk heeft in totaal 112.000 coronadoden en 6,33 miljoen besmettingen geteld. Na de daling tijdens de derde lockdown in de lente leidde de besmettelijke deltavariant van het coronavirus tot een stijging van besmettingen. Er worden nu dagelijks 22.000 besmettingen in Frankrijk geteld. 

Hoge Gezondheidsraad wil gratis coronatesten voor jongeren om mentale schade door coronacrisis te herstellen

De Hoge Gezondheidsraad wil gratis coronatesten voor jongeren, zodat ze zo snel mogelijk weer kunnen deelnemen aan het sociale leven. Dat is belangrijk voor hun mentaal welzijn. Tijdens de coronacrisis hadden veel jongeren het moeilijk, blijkt uit het rapport dat de Hoge Gezondheidsraad maakte over de impact.

Bij nieuwe maatregelen en versoepelingen moet de focus op de jongeren liggen 

Professor Inez Germeys van de Hoge Gezondheidsraad

De jongeren waren de afgelopen tijd een kwetsbare en ook af en toe een wat vergeten groep. Het is nu hoog tijd om de opgelopen schade bij jongeren te herstellen, stelt het rapport. “De focus moet bij nieuwe maatregelen en versoepelingen op de jongeren liggen”, zegt professor psychiatrie Inez Germeys van de Hoge Gezondheidsraad.

“Eén van de aanbevelingen die we hebben, is dat jongeren zo snel mogelijk en zo veel mogelijk opnieuw de vrijheid moeten krijgen om weer in interactie te kunnen gaan met elkaar”, stelt Germeys. “We zijn al heel blij dat de vaccinatiecampagne bij jongeren zo goed opschiet, maar zolang ze niet volledig gevaccineerd zijn, zouden ze toegang moeten hebben tot gratis PCR-tests om zo aan sociale activiteiten te kunnen deelnemen."

PCR-tests zijn de klassieke coronatests waarbij je een wattenstaafje in je neus of keel krijgt. Het staaltje gaat naar een laboratorium.

Aanmeldingssysteem Oostende voor drukste stranden geactiveerd tot en met 14 augustus

Het aanmeldingssysteem voor de drie drukste stranden in Oostende is geactiveerd tot en met zaterdag 14 augustus. Dat meldt de stad. Aanmelding is nodig van aan het Westerstaketsel tot net voor de Venetiaanse Gaanderijen voor wie zeker wil zijn van een plekje.

Met mooi weer in het vooruitzicht wordt het aanmeldingssysteem voor de drie drukste stranden in Oostende verlengd tot en met zaterdag 14 augustus. Het systeem moet ervoor zorgen dat de social distancing op deze stranden gegarandeerd is. Het systeem is actief op het Klein Strand, Groeistrand en Groot Strand, dus van aan het Zeeheldenplein (Rock Strangers) tot net voor de Venetiaanse Gaanderijen. Op de andere stranden is er geen aanmelding nodig. 

Iedereen kan gratis aanmelden via de website visitoostende.be/goedgepland, via de balie van Toerisme Oostende of het gratis nummer 0800 62 167. De aanmelding garandeert een plek op de stranden in het centrum bij aankomst voor 14 uur. Het systeem wordt momenteel geactiveerd tot en met zaterdag 14 augustus, maar dat kan nog verlengd worden.

Ed Sheeran en Annie Lennox zamelen zondag geld in voor Indiase coronaslachtoffers

"We for India: Saving lives", een virtuele geldinzamelingsactie met grote sterren als Annie Lennox, Ed Sheeran en Mick Jagger, vindt zondag zowel plaats in Londen als Mumbai. Het evenement zal drie uur duren en bevat optredens van zowel pop- als Bollywoodsterren. Rajkummar Rao, acteur uit de film "The white tiger", zal de livestream op Facebook presenteren. 

India kreeg de voorbije maanden te maken met een tweede coronagolf waarbij velen via crowdfunding hun medische kosten probeerden te betalen. Ziekenhuizen kwamen zonder zuurstof te zitten. Met deze geldinzamelingsactie wil de organisatie India van ventilatoren, zuurstofconcentrators en essentiële middelen voorzien. 

Israël breidt quarantainevoorwaarden uit voor terugkerende reizigers

Door de sterk stijgende coronacijfres moeten reizigers die naar Israël terugkeren, vanaf vandaag zeven dagen in quarantaine. Dat geldt ook voor gevaccineerden en mensen die genezen zijn van COVID-19. Dat heeft de Israëlische regering vorige week bekendgemaakt. Buitenlandse toeristen mogen Israël niet binnen. 

Volgens het ministerie van Gezondheid is het aantal zwaar zieke mensen voor het eerst sinds maart tot 400 gestegen. Op het hoogtepunt van de pandemie in Israël, in januari, lag dat aantal rond de 1.200. Sinds begin juni kampt het land weer met een stijging van de besmettingen, vooral door de erg besmettelijke deltavariant. Maandag zijn er voor het eerst sinds een half jaar meer dan 6.000 besmettingen geteld. Vandaag waren dat er 5.722. 

In Israël is ruim 58 procent van de 9,4 miljoen inwoners ingeënt met het coronavaccin. Maar de regering heeft al met een nieuwe lockdown gedreigd als niet meer mensen zich laten inenten en de inwoners bijeenkomsten niet vermijden. Volgens gegevens van het ministerie zou de werkzaamheid van Pfizer/BioNTech-vaccin sterk gedaald zijn sinds begin juni. Deskundigen zeggen echter dat die cijfers niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. 

Guadeloupe voert strikte lockdown in

In het Franse overzeese gebied Guadeloupe wordt een strikte lockdown ingevoerd. Cafés en restaurants gaan er dicht. Eerder was ook op Martinique, een ander Frans Caraïbisch eiland, weer een lockdown afgekondigd. De toeristen daar wordt gevraagd om het eiland te verlaten. In de twee gebieden loopt het aantal coronabesmettingen hoog op. Bovendien is maar één op de vijf volwassenen minstens één keer gevaccineerd. De ziekenhuizen hebben geen opvang-capaciteit meer, de Franse president Macron noemt de situatie in veel overzeese gebieden dramatisch.

WHO gaat drie nieuwe medicijnen testen voor covidpatiënten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat drie nieuwe medicijnen testen voor de behandeling van gehospitaliseerde coronapatiënten. Dat maakte de organisatie in een statement bekend. Artesunate, imatinib en infliximab, de drie medicijnen die getest zullen worden, worden nu al gebruikt voor andere toepassingen. 

Artesunate wordt gebruikt voor de behandeling van malaria, terwijl imatinib gebruikt bij bepaalde kankers. Infliximab wordt aan patiënten met immuunziekten gegeven, zoals reuma of de ziekte van Crohn. "Het vinden van effectieve en toegankelijke behandelingen voor coronapatiënten blijft een kritieke behoefte," zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij zegt ook dat de WHO trots is voorop te gaan in de wereldwijde inspanning. 

Eerder testte de WHO al vier andere geneesmiddelen: Remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir en interferon. Die bleken echter geen of weinig effect te hebben bij gehospitaliseerde patiënten met COVID-19.

Drie procent van vakantiegangers uit rode zone test positief bij terugkeer

Drie procent van de mensen die terugkeren van een vakantie uit een rode zone testen positief op het coronavirus. Al moet slechts een fractie van de reizigers zich laten testen. Wie volledig gevaccineerd is, moet dat niet. 

In de laatste week van juli kwamen 400.000 mensen terug vanop reis, waarvan 150.000 uit een rode zone. Van die groep moesten er zich 40.000 laten testen. Zo’n 1.200 (of 2,9 procent) testte positief op het coronavirus. Voor vertrek testte 1 procent van de mensen positief. In totaal keerden in de maand juli 1,2 miljoen reizigers terug. 

Opvallend is dat steeds minder terugkeerders uit Spanje positief testen. Het aantal positieven uit Spanje was begin juli 7 procent, nu nog een goeie 2 procent. “Door de stijgende besmettingscijfers in Spanje, zijn er opnieuw meer maatregelen ingevoerd. Inclusief een avondklok in Barcelona”, vertelt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven en UHasselt). “Dat leidt tot minder gelegenheid om besmet te raken.” 

Bij mensen die uit Marokko terugkeren zie je het omgekeerde. Veel mensen gaan er op familiebezoek en houden waarschijnlijk minder afstand. In de eerste week van juli testte 0,9 procent van de terugkeerders positief. Momenteel gaat het om 7,5 procent. Een belangrijke kanttekening is dat van alle mensen die vorige week van vakantie terugkeerden, er 7.800 of 2 procent uit Marokko kwamen.

Mooi weer in het vooruitzicht: NMBS raadt reizigers aan te reserveren op de Kust-Express

Met het mooie weer in het vooruitzicht raadt de NMBS reizigers, die naar de kust willen sporen, aan om een plaats te reserveren op de Kust-Express. Op weekdagen rijden er vier rechtstreekse treinen (met reservatie) van en naar de kust. Op weekenddagen zijn dat er 19. 

Brussels Airport ontvangt meer dan een miljoen reizigers op maand tijd

Voor het eerst sinds de start van de coronacrisis heeft Brussels Airport meer dan een miljoen passagiers over de vloer gekregen in één maand tijd. Tijdens juli ontving de luchthaven 1.268.257 reizigers, zo maakte de luchthaven vandaag bekend.

Het aantal passagiers lag meer dan dubbel zo hoog als in juli 2020. Maar in vergelijking met juli 2019 - vóór corona - zit de luchthaven van Zaventem nog niet aan de helft.  De vakantievluchten, met name binnen Europa, hebben natuurlijk een positieve invloed gehad op de cijfers, net als de reizen om familie te bezoeken of om naar een tweede verblijf te gaan", luidt het. Spanje, Griekenland, Italië, Marokko en Turkije waren de vijf populairste bestemmingen in juli. 

"Er is echter ook een negatief effect van belangrijke vakantielanden die nog niet toegankelijk zijn voor georganiseerde vakanties, zoals Egypte, Tunesië, Kaapverdië en de Caraïben."

De vrachtafdeling blijft het goed doen. In juli werd er bijna 75.000 ton vracht verwerkt op Brussels Airport, ruim een derde meer dan in juli 2019 en juli 2020. 

Twee cafés op Lakborslei in Antwerpen gesloten

In Deurne heeft de burgemeester beslist om twee cafés op de Lakborslei te sluiten wegens inbreuken op de coronamaatregelen. Eén zaak blijft drie weken dicht, de andere een maand. 

Op 15 juli trof de politie in beide cafés meerdere personen aan die de regels van sociale afstand niet respecteerden. Bovendien was er binnen onvoldoende ventilatie voorzien en was de verplichte C02-meter niet aanwezig. In het verleden werden in beide zaken ook al inbreuken vastgesteld.