VKA

Gentse olympiërs krijgen huldiging op het water

Gent wil z'n olympische atleten nu zaterdag in de bloemetjes zetten. Ze zullen op bootjes door de binnenstad varen. De Gentse olympiërs brachten mooie medailles mee naar huis, met brons voor marathonloper Bashir Abdi en goud voor het Belgische hockeyteam, waar met Antoine Kina en Florent Van Aubel ook twee Gentenaars in zitten. Maar ook atlete Imke Vervaet en roeier Tim Brys zetten puike presaties neer. 

Een kleine week na het einde van de Olympische Spelen in Tokio wordt het succes van de Gentse olympiërs komende zaterdag gevierd, op het water. Met brons voor marathonloper Bashir Abdi en goud voor de Red Lions, met Antoine Kina en Florent Van Aubel, hadden de medailles immers ook een Gents randje. Daarom sloeg de Gentse sport -en cultuurwereld de handen in elkaar om de atleten een huldiging in stijl te geven. 

Op bootjes door de binnenstad

Wie dat wil mag de olympische helden groeten aan de kades in de Gentse binnenstad. "We vertrekken om 17 uur aan de Lindelei, gaan zo naar de Predikherenlei, de Ajuinlei en uiteindelijk naar de Graslei", vertelt organisator Bert Misplon, "daar zullen we een uurtje later aankomen." Een podium zal er niet zijn. "Dan lopen we het risico dat er te veel mensen op één plek verzamelen, en dat verloopt mogelijk niet coronaveilig. Daarom kiezen we voor een gespreid parcours waarbij iedereen hen kan toejuichen."  

We hopen echt zoveel mogelijk mensen aan het water samen te brengen en onze olympiërs de hulde te geven die ze verdienen
Bert Misplon, organisator

"Kom in Belgische driekleur!"

Omdat de huldiging door corona toch anders dan anders zal verlopen, wil de organisatie de feestelijkheden toch proberen wat extra glans te geven: "We vragen om zoveel mogelijk in Belgische kleuren te komen, maar ook om een muziekinstrument mee te brengen en indien mogelijk te bespelen. 't Is voor ons het ideale moment om de sport -en muziekwereld bij elkaar te brengen", zegt Misplon, die voor de gelegenheid samenwerkt met muzikant Frederik Sioen. "We hopen echt zoveel mogelijk mensen aan de rand van het water samen te brengen en onze olympiërs de huldiging te geven die ze verdienen." 

kasto80

Meest gelezen