3D-beeld van de Zalige Carlo, de 15-jarige internetheilige, aangekomen in kerk Zonhoven

In de Sint-Quintinuskerk in Zonhoven staat sinds gisteren het beeld van Carlo Acutis, een Italiaanse jongen die op 15- jarige leeftijd overleed. Vorig jaar is hij door Paus Franciscus zalig verklaard. Carlo stond bekend als een "cyberapostel". Hij was een jong computerwonder en tegelijkertijd ook zeer gelovig.

Het leven van Carlo Acutis was erg bijzonder: hij was nog maar 15 toen hij aan de gevolgen van leukemie overleed. Hij bekeerde zijn ouders en slaagde erin  veel mensen via het internet en vooral via Facebook te raken. Na zijn overlijden in 2006 was er al meteen sprake van dat hij zalig zou worden verklaard. Maar dat duurde even, tot 2020 om precies te zijn.

Het waren jongeren hier die pastoor Wim Simons op het bijzondere leven van Carlo wezen. "Een jonge tiener die in jeansbroek en sportschoenen rondliep maar zich tegelijkertijd volop inzette voor de kerk. Ik ben dus gaan opzoeken wie Carlo was en was erg onder de indruk", vertelt Simons. "Misschien kan deze jongen ook andere jongeren inspireren."

Iemand zalig of heilig verklaren is niet meer iets van de tijd van Sint-Fransiscus

Pastoor Wim Simons

In de Sint-Quintinuskerk komen twee nieuwe altaren en daar zouden sowieso heiligenbeelden op komen te staan. Een daarvan is het beeld van Carlo en dat is erg hedendaags: "We hebben het beeld in 3D laten printen. Zo brengen we ook nog eens het eigentijdse in de kerk", licht Wim Simons toe. "Misschien is het een goed idee om jongeren op die manier meer te betrekken bij het kerkleven. Want iemand zalig of heilig verklaren is, dankzij de Zalige Carlo, niet meer iets van de tijd van Sint-Fransiscus maar ook een eigentijds gegeven."

Meest gelezen