Brandweerkorps herdenkt omgekomen brandweermannen Chris en Benni: "Zwaarste opdracht die ik als brandweerman ooit meemaakte"

Vanochtend om 8.11 is aan de brandweerkazernes van Beringen, Tessenderlo en Heusden-Zolder een vlaggengroet gehouden. Het is vandaag namelijk twee jaar geleden dat brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders om het leven kwamen bij een brand in een leegstaand pand aan de Koolmijnlaan in Beringen.

De twee omgekomen brandweermannen maakten deel uit van het brandweerkorps van Heusden-Zolder. Tijdens het blussen in een leegstand pand aan de Koolmijnlaan in Beringen werden ze verrast door een immense vuurzee toen een vals plafond het begaf. De brand is zo goed als zeker aangestoken maar de brandstichters zijn tot op heden nog steeds niet gekend. De twee slachtoffers werden vanochtend om 11 over acht herdacht met een vlaggegroet aan de brandweerkazernes van Heusden-Zolder, Beringen en Tessenderlo.

Ook burgemeester Thomas Vints (CD&V) was aanwezig op de herdenking: "Ik herinner me de grote verslagenheid bij de zonecommandant twee jaar geleden. Als je dan het nieuws krijgt dat er twee collega's wellicht omgekomen zijn, ja dat is erg aangrijpend. Twee jaar later staan we nog eens stil bij de impact die dit heeft gehad op deze brandweerfamilie, ze waren erg hecht en zijn dat nu nog steeds."

Het is een van de moeilijkste opdrachten die ik heb meegemaakt. Zoiets komt amper één keer om de tien jaar voor, maar we moeten het tot een minimum beperken

Brandweerman Timmy Alen

Grote verslagenheid

Timmy Alen, brandweerman in Beringen, was zelf die nacht ook opgeroepen en was tot op het fatale moment nog aanwezig: "De gebeurtenissen zitten eigenlijk nog heel vers in het geheugen en komen vaak opnieuw naar boven, maar ik heb ze een plaats kunnen geven", vertelt hij. "We zijn na het incident vaak samengekomen. We hebben nagedacht over hoe we dit soort scenario's in de toekomst kunnen vermijden. Dit is een van de moeilijkste opdrachten die ik heb meegemaakt. Zoiets komt amper één keer om de tien jaar voor, maar we moeten het tot een minimum beperken."

Uit fouten leren

Er is nu ook een verslag van de brand waarin nieuwe aanbevelingen staan. Het doel is om de fouten uit het verleden niet te herhalen. "De specialisten willen dat we werken met nieuwe veiligheidstechnieken", zegt Alen, "zoals camera's waarmee we langere opnames kunnen maken. Op die manier zijn er dus lessen uit de gebeurtenissen getrokken en kunnen we zo'n scenario in de toekomst hopelijk vermijden."

Herdenkingsmonument

Om hen te herdenken heeft de vriendenkring van post Heusden-Zolder een monument opgericht aan de voorgevel van de brandweerkazerne. Kunstsmeden Robin Das en Raf Nulens creëerden een 3D-versie van de tekening die Kristien Tielens - zelf echtgenote van een brandweerman - maakte meteen na de noodlottige brand. 

Meest gelezen