ImageGlobe

Hoogleraar voedselveiligheid: "Terugroepactie producten met ethyleenoxide is terecht, maar geen paniek nodig"

De terugroepactie uit de winkels van producten die met ethyleenoxide bewerkt zijn is terecht. Dat zegt hoogleraar voedselveiligheid Bruno De Meulenaer in "De wereld vandaag" op Radio 1. Er is wel geen reden tot paniek. 

Het Federaal Voedselagentschap FAVV heeft opnieuw een reeks producten uit de winkels teruggeroepen omdat ze bewerkt zijn met ethyleenoxide. Dat is een gasvormig product dat wordt gebruikt om levensmiddelen te desinfecteren. Maar het product kan ook een schadelijk gevolg hebben voor de mens. "Als de mens wordt blootgesteld aan voldoende hoge concentraties dan worden er kankers ontwikkeld", zegt De Meulenaer. 

Daarom is het gebruik ervan binnen de Europese Unie verboden. "De terugroepacties zijn terecht om twee redenen. Er is een overtreding van de wet en het gaat om een molecule die ernstige gezondheidsschade kan toebrengen. Er wordt heel kritisch naar gekeken en men neemt liever het zekere voor het onzekere", zegt De Meulenaer. 

"We moeten wel niet panikeren. We moeten niet pleiten - zoals bij de dioxinecrisis destijds - om heel wat producten in de vuilbak te smijten. Dat is wellicht niet nodig, maar met de terugroepacties nu is de boodschap: ga erop in. Maar de consument moet zich geen zorgen maken", besluit De Meulenaer. 

Wie de volledige lijst van teruggeroepen producten wil raadplegen kan dat op de website van het FAVV. Het Voedselagentschap waarschuwt dat de lijst nog kan aangroeien. Wie de bewuste producten gekocht heeft, krijgt het advies om ze terug te brengen naar het verkooppunt.

Meest gelezen