Huren in Vlaanderen wordt duurder: gemiddeld meer dan 750 euro voor een appartement
Wie in Vlaanderen een appartement wil huren, moet daar gemiddeld meer dan 750 euro per maand voor neertellen. In vergelijking met een jaar geleden is een huurappartement bijna twee procent duurder geworden. "De vraag overstijgt het aanbod en dat heeft gevolgen voor de prijs", klinkt het bij Kristophe Thijs van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen.
Het wordt steeds duurder om in Vlaanderen een appartement te huren. Dat blijkt uit de huurbarometer van de Confederatie van Immobiliëngroepen. Voor het eerst bedraagt de gemiddelde huurprijs van een appartement meer dan 750 euro. In vergelijking met het voorjaar van 2020 is een huurappartement in Vlaanderen bijna twee procent duurder geworden.
Die stijging van de huurprijzen is al jaren bezig, maar zet zich ook in 2021 duidelijk voort. "We merken al langer dan vandaag dat de prijs van appartementen sneller stijgt dan de inflatie, waardoor huren inderdaad steeds duurder wordt", zegt Kristophe Thijs van de Confederatie van Immobiliënberoepen.
Vooral de hoge vraag naar huurappartementen, duwt de prijzen de hoogte in. "De vraag overstijgt het aanbod en dat heeft een impact op de prijs," legt Thijs uit. "Vorig jaar, vlak na de lockdowns, hadden we soms meer dan 300 kandidaten voor één huurwoning. Gelukkig is het ondertussen wat gestabiliseerd, maar we zien nog altijd 50 tot 100 aanvragen voor één huurappartement. Net als op de koopmarkt, is het op de huurmarkt dus een stevige zoektocht momenteel."
Tekort aan betaalbare huurwoningen
En dat is vooral slecht nieuws voor mensen met lage inkomens. Vooral zij dreigen telkens uit de boot te vallen. "Het is uiteindelijk aan de eigenaar van het appartement om te beslissen wie het mag huren. Daarbij mag die ook naar het inkomen van de kandidaten vragen. Daardoor is het voor de mensen uit het onderste segment van de huurmarkt vaak moeilijk om iets degelijks te vinden dat ze kunnen betalen."
Dat is problematisch, benadrukt Thijs. "Een huurprijs van 750 euro is misschien draagbaar voor tweeverdieners, maar zo'n bedrag is lang niet vanzelfsprekend voor pakweg een alleenstaande met twee kinderen. In principe zou je maar één derde van je inkomen mogen uitgeven aan een huurwoning. Veel mensen zitten daar nu ruim boven."
Dit is een crisissituatie die om dringende maatregelen en investeringen vraagt
Ook Netwerk Tegen Armoede maakt zich zorgen om de hoge huurprijzen. "Dit is een crisissituatie die om dringende maatregelen en investeringen vraagt, in de private én sociale huurmarkt", klinkt het in een persbericht.
Concreet vragen ze om snel meer sociale woningen te bouwen en om de wachttijden voor een huurpremie in te korten. Zo'n huurpremie ondersteunt mensen die wachten op een sociale woning en noodgedwongen een privé-woning huren. Het bedrag hangt af van het inkomen, de gezinssamenstelling, de ligging en de huurprijs en varieert tussen 150 en 280 euro per maand. Netwerk Tegen Armoede vraagt om ook de toekenningsvoorwaarden voor zo'n premie te versoepelen.
Locatie, locatie, locatie
Vooral voor een appartement in het centrum van Antwerpen moeten kandidaat-huurders vandaag diep in hun buidel tasten. De gemiddelde huurprijs bedraagt daar maar liefst 950 euro. En ook in andere centrumsteden klimmen de huurprijzen tot forse bedragen. Zo kost een huurappartement in Leuven gemiddeld 883 euro. In Mechelen moet je gemiddeld op 850 euro per maand rekenen, en in Gent schommelen de huurprijzen rond 798 euro.
Dat heeft alles te maken met de populariteit van die steden, aldus Kristophe Thijs. "De ruit tussen Antwerpen, Leuven, Mechelen en Brussel is bijvoorbeeld erg populair wegens de vlotte bereikbaarheid. Dat verklaart meteen ook waarom Roeselare de goedkoopste centrumstad is. Locatie, locatie, locatie. Ook op de huurmarkt is dat de belangrijkste parameter."
Economische specialisten voorspellen dat de woningprijzen opnieuw zullen dalen, maar de markt geeft die signalen aboluut niet
Maar kan die stijging van de huurprijzen zich wel blijven doorzetten? Of zitten we bijna aan een plafond? "Zolang er meer vraag is dan aanbod, zal die stijging niet stoppen", stelt Thijs. "Economische specialisten voorspellen wel eens dat de woningprijzen opnieuw zullen dalen, maar de markt geeft die signalen absoluut niet."
Hoe de rush een halt toeroepen?
Is er dan niets wat de rush op huurappartementen kan stoppen? "De overheid zou de druk op de markt wat kunnen verlagen door meer te investeren in sociale woningen. Daar zijn namelijk lange wachtlijsten, waardoor die mensen zich ook op de private markt begeven", legt Thijs uit. "Daarnaast kunnen er meer panden op de huurmarkt komen door de vele investeerders die nu op de koopmarkt komen." Al zal de impact op de huurprijzen eerder beperkt blijven, benadrukt hij. "Een echte val van de huurprijzen, daar moeten we niet op rekenen."
Herbekijk hier de uitzending van Pano over het tekort aan betaalbare huurwoningen:
