BEKIJK - 5 getuigen over zomer van 1996, toen Marc Dutroux ontmaskerd werd: "Ik herinner mij hem als zielig ventje"

De zaak-Dutroux deed 25 jaar geleden de hele maatschappij op haar grondvesten daveren. In deze videoreeks vertellen vijf getuigen over die gruwelijke zomer van 1996 en de jaren die daarop volgden. Over die donkere bladzijde die hun leven en ons land helemaal heeft veranderd.

In de zomer van 1996 werd Peter Adriaenssens in elke radio- en televisiestudio gevraagd om uitleg te geven over de gruweldaden van Marc Dutroux. Hoe kon het dat justitie, politie, maar ook de hulpverlening zo blind waren in de jaren voor deze ontknoping?

Videospeler inladen...

Zelf was Ine Van Wymersch zestien jaar oud toen Marc Dutroux werd opgepakt. Haar vader werkte mee aan de grote politiehervorming die na de zaak-Dutroux werd doorgevoerd. Nu maakt ze zelf deel uit van justitie. Hoe kijkt zij terug op die periode voor en na de zaak-Dutroux?

Videospeler inladen...

Voor Alain Remue begint de zaak-Dutroux een jaar voor er sprake was van Marc Dutroux. In 1995 al, kort na de verdwijning van Julie en Mélissa. Dat is meteen ook de start van de Cel Vermiste Personen. Zelfs na zijn opleiding bij de FBI kon hij zich niet inbeelden dat zoveel gruwel, als die ontdekking in de zomer van 1996, ons land kon overkomen. 

Videospeler inladen...

De zaak Dutroux-begint voor Ronny Baudewyn pas écht vele jaren na de gruwelijke feiten. In 2003 wordt hij een van de advocaten van Marc Dutroux. Hoe moeilijk is het om een man die zoveel gruwelijkdaden heeft gepleegd, te verdedigen? En wat zindert vandaag nog na? 

Videospeler inladen...

Samen met haar vriendinnen stapte ze vol woede mee op in De Witte Mars in oktober 1996. De grootste naoorlogse manifestatie ooit in België. Toen was Zuhal Demir zestien. Een Limburgs jong meisje, leeftijdsgenote van An en Eefje, de twee Limburgse meisjes die in de klauwen van Marc Dutroux waren terechtgekomen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen