Komt er een wissel van de macht in Blankenberge?

Midden augustus beslissen de leden van Open VLD in Blankenberge of hun partij voluit voor een nieuwe meerderheid in de gemeenteraad zal gaan. Open VLD zit nu in de oppositie. Sinds enkele maanden is er ruzie binnen de meerderheid, zo stapte de partij Vooruit in april uit de coalitie. Nu moeten de liberalen regelmatig bijspringen om bepaalde dossiers goedgekeurd te krijgen. Volgens sommigen is die situatie niet langer houdbaar. 

Het is afwachten of de burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA) burgemeester zal kunnen blijven. Op papier vormt haar partij nog altijd de meerderheid met de CD&V en de socialisten van Vooruit. Maar na een hevige ruzie in april stapte Vooruit uit de coalitie. Om dossiers goedgekeurd te krijgen, wordt er met wisselmeerderheden gewerkt. Dat betekent dat als de eigenlijke meerderheid het niet eens raakt, de oppositiepartijen bijspringen om een beslissing te kunnen nemen.

Een mogelijke oplossing is om een nieuw college te vormen, met een andere samenstelling van partijen. Dat kan, maar één van de voorwaarden is dat er een motie van wantrouwen wordt ingediend. Oppositiepartij Open VLD lijkt steeds meer geneigd om dat te doen. Eerst wil ze wel nog overleggen met de partijleden. Dat overleg staat gepland voor 15 augustus. Bij de laatste verkiezingen haalden de liberalen trouwens het hoogste aantal stemmen, maar kwamen ze niet tot een overeenkomst met de andere partijen.

"Na een periode van crisis heeft onze geliefde stad nood aan politieke visie en stabiliteit", klinkt het bij de liberalen. Mogelijk stapt Open VLD vanaf september in een coalitie met Vooruit. Dan leveren de liberalen in september met Prasse, die de meeste stemmen behaalde in oktober 2018, een nieuwe burgemeester. Maar niets is zeker. De gesprekken lopen nog en er liggen verschillende pistes op tafel. Ook Dumery heeft nog een afspraak met Open VLD. 

Dictatoriaal beleid

De ruzie tussen N-VA en de socialisten ontstond na uitspraken van de partij Vooruit. Die noemde het beleid van Dumery dictatoriaal en zei dat de burgemeester regelmatig beslissingen neemt zonder de andere leden van het schepencollege op de hoogte te brengen. 

Maar ook Vooruit kreeg het hard te verduren. Schepen Jurgen Content (Vooruit) werd beschuldigd van corruptie in enkele dossiers, onder andere over mogelijke prijsafspraken tussen strandbaruitbaters. Er kwam zelfs een gerechtelijk onderzoek, dat nog steeds loopt. De schepen staat ondertussen op non-actief en zijn bevoegdheden zijn herverdeeld.

Meest gelezen