Elsje Ryheul

Koppel uit Kasterlee met ijskar naar slachtoffers watersnood: "Alle ellende even vergeten"

Kleuterjuf Elsje Ryheul en haar man Kris Bellemans uit Kasterlee gaan vandaag met een ijskar naar Trooz, bij Luik. Daar gaan ze 500 ijsjes uitdelen aan slachtoffers van de watersnood. Enkele weken geleden werd Trooz zwaar getroffen door de wateroverlast. Er werden al heel wat hulpgoederen geleverd, maar Elsje wou eens iets anders doen. "Ik wil een lach op hun gezicht toveren en wie wordt er nu niet blij van ijsjes, chocolade en aardbeien", vertelt ze enthousiast in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen. 

De afgelopen weken hebben heel wat vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken in de gebieden die zwaar getroffen zijn door de watersnood. "We zijn al dierenvoeding gaan brengen naar Eupen en toen we zagen hoe de gemeenten in Luik en omgeving erbij lagen, waren we erg onder de indruk. Het is er een enorme rommel,  het lijkt wel oorlogsgebied", zegt Elsje.

Bekijk hieronder het verslag van Bart Cortoos uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Met een ijsje wil ik een lach op hun gezicht toveren zodat ze hun ellende even vergeten

Elsje Ryheul uit Kasterlee

"De mensen hebben ook nood aan psychische hulp", gaat ze verder op Radio 2 Antwerpen. "Wij willen hen iets anders geven om hen af te leiden van alle ellende daar. Ik had al producten gebracht die ze echt nodig hebben, maar dan worden ze telkens herinnerd aan hun miserie. Met luxeproducten als ijs, aardbeien en chocolade vergeten ze misschien even hun zorgen. Ik wil echt een lach op hun gezicht toveren."

Om haar idee waar te maken, kreeg Elsje hulp van lokale handelaars uit Kasterlee. "Het Ijsmanneke in Kasterlee heeft direct hun ijskar en ijsjes ter beschikking gesteld. Delhaize heeft chocolade gedoneerd en Hoogstraten zorgt voor de aardbeien."

Het is niet de laatste keer dat het koppel naar Trooz zal afzakken. "Ik ben zelf kleuterjuf en heb ook al spullen geleverd in een kleuterschool daar", vertelt Els. "De muren hangen vol schimmel, want met het vochtige weer droogt er niets op. Ik wil bedrijven die drogers hebben dan ook oproepen om die naar de huizen en scholen daar te brengen."

Elsje Ryheul

Meest gelezen