Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Medewerker van Britse ambassade in Duitsland opgepakt op verdenking van spionage

In de Duitse stad Potsdam is een man aangehouden die voor de Britse ambassade in Berlijn werkt. Hij wordt ervan verdacht documenten te hebben doorgespeeld aan de Russische geheime dienst. Dat meldt het Duitse federale gerechtshof. 

Een man van 57 met de Britse nationaliteit die werkt voor de Britse ambassade in de Duitse hoofdstad Berlijn is opgepakt in Potsdam, iets ten zuiden van Berlijn. Hij wordt verdacht van spionage voor de Russische geheime dienst. De man zou gevoelige documenten, die hij via zijn job in handen had gekregen, tegen betaling aan de Russen hebben doorgespeeld. Dat blijkt uit een verklaring van de procureur-generaal van het Duitse federale gerechtshof.

Samenwerking van Duitse en Britse politiediensten

De arrestatie gebeurde in samenwerking met de Metropolitan Police, die verklaart dat ook de Britse antiterrorismecel daarbij betrokken was. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) drukt zijn bezorgdheid over de zaak uit, want de doorgespeelde documenten zouden gevoelige informatie over terrorisme kunnen bevatten. "We zullen het onderzoek nauwgezet opvolgen", zegt Maas. "We stellen ons solidair op tegenover onze Britse vrienden en zullen hen ondersteunen waar het nodig is."

De verdachte zou in ruil voor de documenten een aanzienlijke som cash geld hebben ontvangen van de Russische geheime dienst. Hoeveel juist is nog niet bekend.

De Russische autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de arrestatie. De man wordt volgende week woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter en dan zal blijken of hij aangehouden blijft. 

Meest gelezen