Leden van Afghaanse veiligheidsdiensten bij Herat
AFP or licensors

Nederland en Duitsland gaan geen Afghanen meer uitzetten, ons land wijzigt beleid voorlopig niet

Wegens de snel verslechterende situatie in Afghanistan zullen Nederland en Duitsland voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers gedwongen terugsturen naar Afghanistan. België volgt de buurlanden niet: hier verandert er voorlopig niets. In ons land neemt het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) de beslissing over internationale bescherming, “in alle onafhankelijkheid”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Frankrijk stopte begin juli al met het uitzetten van Afghaanse vluchtelingen. 

“We blijven bij het standpunt dat er een analyse moet gebeuren van de situatie in het land van de asielzoeker, die hier vraagt om internationale bescherming”, dat zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi in “De wereld vandaag" op Radio 1. Hij benadrukt dat het CGVS,  die deze beoordelingen maakt, een onafhankelijke instantie is. “In tegenstelling tot in Nederland."

“We volgen de situatie op de voet, maar het is belangrijk dat we zeker niet gaan terugsturen naar een regio waar het gevaarlijk is. Het internationale recht is het allerbelangrijkste”, aldus Mahdi. 

Blijf gedwongen terugkeer garanderen

Volgens Dirk Van Den Bulck, commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, is dit geen politieke beslissing. Maar vorige week vroeg Mahdi samen met Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Griekenland in een brief aan de Europese Commissie om gedwongen terugkeer van Afghanen toch te blijven garanderen.

Het kan niet betekenen dat terugkeer van iedere Afghaan onmogelijk is

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V)

"We hebben deze brief gestuurd omdat de Afghaanse politiek duidelijk heeft gemaakt dat ze niet langer wensen mee te werken aan gedwongen terugkeer", reageerde Mahdi.  Volgens de staatssecretaris heeft hij samen met de andere lidstaten aangegeven dat de situatie daar zorgwekkend is. "Maar het kan niet betekenen dat terugkeer van iedere Afghaan onmogelijk is", zei Mahdi nog. 

Na autobom in Kaboel
AFP or licensors

“De erkenningsgraad van Afghanen is niet 100 procent”, vertelde Mahdi voorts. “Dus wanneer het CGVS oordeelt dat iemand geen nood heeft aan internationale bescherming, dat moet de politiek daar verder mee kunnen gaan.” 

We geven bescherming aan heel wat mensen uit Afghanistan en gaan dat in de toekomst blijven doen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi

Toch geeft de Belgische luchtvaartpolitie aan dat ze in de huidige omstandigheden niet naar Afghanistan willen afreizen. Een Belgische uitwijzing zou daardoor niet kunnen uitgevoerd worden. Maar volgens Mahdi is het belangrijk om de situatie te blijven evalueren.

“We mogen zeker niemand terugsturen naar een gebied waar het gevaarlijk is. Volgens Mahdi komen er veel Afghanen toe in ons land en worden er veel erkend. "We geven bescherming aan heel wat mensen uit Afghanistan en gaan dat in de toekomst blijven doen.” 

Interview uit "De wereld vandaag" op Radio 1 met staatssecretaris Mahdi.

Nederland en Duitsland zetten tijdelijk geen Afghanen uit

Eerder vandaag beslisten Duitsland en Nederland om geen uitgeprocedeerde asielzoekers gedwongen naar Afghanistan terug te sturen omwille van de onstabiele veiligheidssituatie in het land. 

"Als gevolg van de huidige ontwikkelingen met betrekking tot de veiligheidssituatie heeft de minister van Binnenlandse Zaken besloten de uitzettingen naar Afghanistan voorlopig op te schorten", verklaarde een woordvoerder van het Duitse ministerie. 

Talibanstrijders bij Kunduz
AFP or licensors

Ook de Nederlandse regering hield rekening met de snel verslechterende situatie in Afghanistan en heeft daarom een zogenoemd moratorium ingesteld. Tijdens deze tijdelijke stop van zes maanden mag er geen besluit genomen worden over nieuwe Afghaanse vluchtelingen, die zich in Nederland melden. Maar ook in lopende procedures worden geen beslisingen genomen. De termijn voor de procedures zal met een jaar verlengd worden.

Er stonden sowieso geen uitzettingen gepland volgens ontslagnemend staatssecretaris van Asiel en Migratie Ankie Broekers-Knol. Nederland hield al rekening met de slechte veiligheidssituatie in het land. Maar de mogelijkheid bestond nog wel op papier, gaf Broekers nog mee. Vooral de regeringspartijen D66 en ChristenUnie hadden hierover afgelopen week vragen gesteld. 

Ook Frankrijk heeft al begin juli de uitwijzingen van Afghaanse vluchtelingen opgeschort van wie de asielaanvraag werd afgewezen. Dat meldde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken: "We volgen de situatie van nabij op." Ook zij doen dit omwille van de snelle opmars van de taliban. 

Taliban veroverde al 10 provinciesteden

Sinds de internationale troepen zich in mei hebben teruggetrokken, wint de fundamentalistische talibanbeweging zeer snel aan terrein. Ze hebben intussen al tien provinciesteden veroverd. Het Amerikaanse leger denkt dat de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnen 90 dagen zou kunnen vallen.

Vlag van taliban boven belangrijkste plein van Pul-e-Khumri
AFP or licensors

Meest gelezen