De afgezette ex-president Omar al-Bashir,
AFP or licensors

Soedan zal ex-president al-Bashir snel uitleveren aan Internationaal Strafhof

Soedan zal de afgezette ex-president Omar al-Bashir op korte termijn overdragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Dat heeft de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken gezegd. Al-Bashir wordt verdacht van misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens het conflict in Darfoer. Ook verschillende andere voormalige leiders zullen worden overgedragen. 

"De ministerraad heeft besloten de gezochte personen over te dragen aan het Internationaal Strafhof", verklaarde minister Mariam al-Mahdi aan het officiële agentschap Suna. De minister had een ontmoeting met de nieuwe hoofdaanklager van het hof, Karim Khan. De hoofdaanklager is momenteel op bezoek in de Soedanese hoofdstad Khartoem. 

Het is nog niet duidelijk of de afgezette ex-president naar Den Haag zal worden gebracht of dat het ICC een tribunaal in Afrika opricht. 

Gezocht wegens misdaden tegen de mensheid

De nu 77-jarige al-Bashir pleegde in 1989 een militaire staatsgreep en bleef tientallen jaren als autoritair leider aan de macht. Hij heeft in grote delen van het land bloedige etnische oorlogen gevoerd en wordt al jaren gezocht door het ICC wegens gruweldaden gepleegd in de noordwestelijke regio Darfoer. Volgens de Verenigde Naties zijn er zo'n 300.000 mensen omgekomen, zo'n  2,5 miljoen raakten ontheemd.

Al-Bashir werd in 2019 ten val gebracht door massale protesten en door het leger. Hij werd nadien in Soedan veroordeeld voor corruptie. 

Het ICC vaardigde in 2009 en 2010 een arrestatiebevel uit tegen al-Bashir. Hij was toen nog aan de macht. Het internationale hof verdenkt hem onder meer van misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en genocide. Soedan zei begin vorig jaar al dat ze Bashir zouden overdragen aan het ICC. 

Meest gelezen