Canva

Tips om je te beschermen tegen de zon: “Als je zonnecrème gebruikt, ga je nog steeds bruinen, maar trager”

Na het kwakkelweer van de voorbije weken lijkt de zomer eindelijk in zicht. Vanaf vandaag komt de zon erdoor. En wie zon zegt, zegt ook verbranden. Dermatoloog Thomas Maselis gaf vanmorgen op Radio 2 Vlaams-Brabant enkele tips om je te beschermen tegen de zon.

“We hebben nog maar weinig zon gezien dit jaar. Daardoor hebben we weinig kleur en is onze huid niet goed beschermd tegen de zon”, zei dermatoloog Thomas Maselis in Start Je Dag. Vandaag stijgt de UV-index tot 6 of 7 en dan is het opletten geblazen. 

“Vanaf index 3 moet je als blanke persoon je huid beschermen tegen de zon. Vanaf index 5 is het sterk aangeraden en bij index 7 is het absoluut noodzakelijk. Want UV-licht is de oorzaak van de stijging in het aantal huidkankers.”

Factor hoeveel?

De factor op je bus zonnecrème verwijst naar de UVP-waarde. “Ze testen zonnecrèmes in labo’s op mensen en kijken hoe snel ze rood worden. Hoe langer het duurt, hoe hoger de factor. Maar dat is enkel op voorwaarde dat je veel en regelmatig smeert. En dat doet niemand.

Je kan beter een hogere factor nemen die langer beschermt. En liefst ook eentje die beschermt in het UVA-gebied. Dat is het licht dat ze in zonnebanken gebruiken. Vroeger dachten we dat het veilig was om dat te gebruiken, maar ook dat is kankerverwekkend.”

Zonnecrème smeren of bruinen?

Goed nieuws: ook als je zonnecrème gebruikt, word je bruin. “Als je zonnecrème gebruikt, ga je nog steeds bruinen, maar trager. Bruin worden is onze eigen bescherming tegen de zon. Maar dat mag niet te snel gaan. 

"Eigenlijk zijn we gemaakt om zonder kleren en niet te lang te leven"
Dermatoloog Thomas Maselis

Eigenlijk zijn we gemaakt om zonder kleren en niet te lang te leven. Maar we dragen allemaal kleren en leven steeds langer. In de winter dragen we dikke kleren en onze witte huid krijgt in de zomer dan de volle lading. Dus we moeten anders omgaan met de zon dan vroeger.

Met zonnecrème alleen kom je er niet

Zonnecrème smeren is dus de boodschap, maar met zonnecrème alleen kom je er niet. “De beste bescherming is schaduw opzoeken. Op de tweede plek staat kledij. Vooral mensen die naar het zuiden trekken moeten zich goed bedekken. Mensen met een kaal hoofd zetten best een hoedje op. Idem voor mensen die buiten in de zon werken.”

4 keer meer huidkankers

Volgens Maselis is het aantal huidkankers de laatste jaren verviervoudigd. “In 2000 hadden we in België 11.000 nieuwe gevallen. Bij de recentste meting zitten we aan 44.000 nieuwe gevallen. Dat komt omdat we in de tweede helft van vorige eeuw enorm veel aan de zon zijn blootgesteld. Toen zaten we met massatoerisme, zonnebanken en mensen die zich amper tot niet insmeerden. Ze beschermden zich niet goed en daar betalen ze nu de prijs voor. Zoiets kunnen we in de toekomst voorkomen door ons nu goed en op tijd te beschermen.”

“Je verleden bepaalt hoeveel kans je hebt om huidkanker te krijgen"
Dermatoloog Thomas Maselis

Of je makkelijk verbrandt, is voor een stuk genetisch bepaald. “Je verleden bepaalt hoeveel kans je hebt om huidkanker te krijgen. “Het is wel zo dat mensen met een donkerdere huid minder snel huidkanker krijgen dan mensen met een bleke huid. Maar dat wil niet zeggen dat ze het niet kunnen krijgen. Zwarte mensen zijn nu eenmaal beter bestand tegen zonlicht dan blanke mensen. Die kunnen al verbranden vanaf een UV-index van 3.”

Meest gelezen