Hoe kan de vaccinatiegraad in Brussel omhoog? "We moeten het de twijfelaars zo moeilijk mogelijk maken"

De vaccinatiegraad in de hoofdstad blijft een pak lager dan in de rest van het land. Hoe kunnen meer Brusselaars overtuigd worden om toch de prik(ken) te zetten? "Je moet naar de gemeenschappen zelf gaan en het de twijfelaars zo moeilijk mogelijk maken", stelt Marc Noppen van het UZ Brussel voor in "Terzake".

Eerst even de cijfers. In Vlaanderen kreeg intussen ruim 90 procent al minstens één prik, in Wallonië is dat net geen 80 procent, in de Duitstalige gebieden zo'n 74 procent en de hoofdstad bengelt achteraan met ruim 62 procent.

Bij jongeren is het verschil nog groter. "Van de 12- tot 17-jarigen heeft in Vlaanderen al 70 procent een eerste prik gekregen", zegt Geert Molenberghs, biostatisticus UHasselt/KU Leuven in "Terzake". "In Wallonië is dat nog maar 50 procent en in Brussel slechts 20 procent."

Hoe scoort Brussel als we het met andere Belgische grootsteden vergelijken? "60 procent van de Brusselaars kreeg een eerste prik", zegt Molenberghs. "In Luik en Charleroi komen we aan 70 procent, toch tien procent meer. Antwerpen zit aan 80 procent. Gent spant de kroon met 85 procent. Dat ligt niet zo ver van het Vlaamse gemiddelde."

"De vaccinatiegraad is wel degelijk een belangrijke factor in de evolutie van de pandemie", zegt Molenberghs:

Videospeler inladen...

Hoe scoort Brussel internationaal?

Volgens Noppen scoort Brussel internationaal nochtans niet zo slecht. "Als je kijkt naar andere grootsteden in het buitenland zit Brussel op het gemiddelde", zegt hij. "We bereiken sommige gemeenschappen moeilijk. Ze volgen onze media niet. Ze krijgen hun informatie op het internet of via Whatsapp-groepen."

Cieltje Van Achter, Brussels fractieleider N-VA, benadrukt dat ook Antwerpen een multiculturele bevolking heeft en daar de cijfers veel hoger zijn. "Ik leer daaruit dat inburgering heel belangrijk is", zegt ze. "Dat is nog steeds niet verplicht in Brussel, maar daarin leer je de taal, maak je deel uit van een gemeenschap. Bij zo’n crisis zie je het belang van die inburgering."

 Van Achter vindt ook dat een doortastender aanpak in Brussel ontbreekt. "Je moet proactief naar de mensen stappen", zegt ze. Noppen vindt die vergelijking met Antwerpen niet opgaan. "Brussel heeft wel 185 nationaliteiten en 70 talen. Brussel is onze enige internationale stad", zegt hij, "maar het klopt wel dat er te lang gewacht is om naar de burger zelf en de wijken te gaan."

Wat kan dan wel helpen?

Sociaal ondernemer Youssef Kobo wijst naar een combinatie van desinformatie op sociale media en een wantrouwen tegenover de overheid. "Bij veel jongeren heerst ook het idee dat ze niet kwetsbaar zijn en dat vooral ouderen vatbaar zijn voor COVID", legt hij uit. "We moeten vooral werken via eerste- en tweedelijnsverzorgers: huisartsen, apothekers, sociale werkers en bekende rolmodellen van de verschillende gemeenschappen."

Dat ligt volgens Noppen in de lijn van recent onderzoek. "De helft van de vaccintwijfelaars ga je niet overtuigen", zegt hij. "Degenen die wel te overtuigen zijn, kun je overhalen door naar de mensen zelf te gaan en door het leven van de niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk te maken. In het onderzoek geven twijfelaars dat ook aan. Als ze zo snel mogelijk een normaal leven zouden kunnen leven, zouden ze zich laten vaccineren."

Van Achter benadrukt dat ze geen fan is van zo’n coronapas zoals in onze buurlanden. "Waarbij je bij elk cafébezoek moet bewijzen of je al dan niet gevaccineerd bent", zegt ze. "Ik ben er ook niet van overtuigd dat dit een oplossing zou zijn voor Brussel."

Bekijk hier het debat in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen