Voetbalsupporters die (nog) niet volledig gevaccineerd zijn, mogen bij enkele clubs in aparte "vaccinvakken" zitten 

Verschillende voetbalclubs in eerste klasse voorzien een apart vak voor supporters die (nog) niet volledig gevaccineerd zijn. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd aan onze redactie. Het gaat onder meer over voetbalclubs Zulte Waregem, KV Oostende, KV Kortrijk en Charleroi. 

Vanaf vrijdag 13 augustus mogen voetbalstadions opnieuw vol supporters zitten. Op één voorwaarde: dat de fans een Covid Safe Ticket hebben. Als ze dus kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of recent hersteld zijn van corona, mogen de fans hun favoriete voetbalclub opnieuw luidkeels aanmoedigen, dichtbij elkaar en zonder mondmasker. 

Verschillende voetbalclubs hebben nu een opvallende extra maatregel genomen. Ze plannen een apart vak voor supporters die niet volledig gevaccineerd zijn. 

Supporters moeten daar geen Covid Safe Ticket voorleggen, maar moeten zich wel nog aan de covidregels houden die tot nu toe gelden. Dat wil zeggen: afstand houden van elkaar en een mondmasker dragen als ze zich verplaatsen. De uitzondering wordt ook alleen gemaakt voor wie een abonnement heeft.

Het gaat onder meer over voetbalclubs Zulte Waregem, KV Oostende, KV Kortrijk en Charleroi. Zulte Waregem en Charleroi spelen dit weekend een thuismatch, KV Oostende en KV Kortrijk pas over twee weken. 

"Het wordt een beetje kafka, op z'n Belgisch", geeft Bram Keirsebilck van KV Oostende toe. "Maar het was dat, of de mensen die nog niet de kans gekregen hebben om zich twee keer te laten vaccineren de toegang ontzeggen. Dat zou niet fair zijn, als ze betalen voor een abonnement, hebben zij evenveel recht om te komen kijken." 

Het wordt een beetje kafka, op z'n Belgisch

Bram Keirsebilck - KV Oostende

Ook bij Zulte Waregem klinkt hetzelfde geluid. "Een groot deel van onze doelgroep, de jeugd, heeft nog niet de kans gehad om zich volledig te laten vaccineren. We willen hen zo toch de kans geven", zegt woordvoerder Sciandri Jacques. "We zullen met een aparte ingang werken, er zijn voldoende stewards en we sensibiliseren genoeg. Dus dat kan zeker goedkomen."

Maar wat dan met mensen die zich niet wíllen laten vaccineren? Ook zij zullen nu in dat speciale vak kunnen zitten. Al is dat volgens Keirsebilck wel maar tijdelijk. "Op langere termijn kunnen we die aparte vakken niet blijven hanteren, dus in the end zal iedereen toch een covidpas nodig hebben." En als er nu een groep is waar er enkelen gevaccineerd zijn en enkelen niet? "Dan zullen we dat ter plaatse bekijken. Een jongen van 13 met zijn papa, die zullen we dan samen in het bezoekersvak zetten. Bij grotere groepen zullen we kijken hoe we het kunnen regelen."

Bram Keirsebilck van KV Oostende vertelde vanmorgen bij Radio 2 West-Vlaanderen over de aparte tribunes voor niet-gevaccineerde supporters:

Viroloog Marc Van Ranst reageert verbaasd op de plannen van de clubs. "Dat lijkt me heel raar. Is dat niet tegen de afspraken?" De Pro League, de vereniging van profclubs in België, ziet echter geen probleem. Ook Binnenlandse Zaken bevestigt dat het toegelaten is om niet-gevaccineerden te ontvangen, als de voorwaarden nageleefd worden.

Is dat niet tegen de afspraken?

Viroloog Marc Van Ranst

Hoe dan ook zal het een gek zicht zijn: het ene vak zal zonder coronamaatregelen helemaal uit de bol kunnen gaan, het andere vak zal netjes op afstand moeten supporteren En dat op enkele meters van elkaar. 

Meest gelezen