Archieffoto
VRT NWS

Katty uit Wenduine wint voor derde keer op rij WK garnalen pellen

Katty Vanmassenhove uit Wenduine heeft voor de derde keer het wereldkampioenschap garnalen pellen gewonnen. De wedstrijd vond plaats in Frankrijk. In 10 minuten tijd pelde ze zo'n 116 gram. 

De Olympische Spelen zitten er al enkele dagen op, maar toch hebben we er nog een West-Vlaamse kampioene bij. Katty Vanmassenhove uit Wenduine pelde in 10 minuten tijd zo'n 116 gram garnalen en won daarmee het WK garnalen pellen. Dat vond afgelopen zondag plaats in Frankrijk. Ze pelde 1 gram meer dan het jaar ervoor en 4 gram meer dan de eerste keer dat ze wereldkampioen werd. Katty was met voorsprong de winnaar want het scheelde 20 gram met de tweede plaats.

"Het was best spannend om mijn titel opnieuw te verdedigen", zegt ze. "De eerste keer konden de mensen nog denken dat ik toevallig kampioene was geworden en de tweede keer had ik misschien gewoon een goede dag. Maar nu voelde het echt aan alsof ik mijn titel moest verdedigen. De mensen verwachten meer van mij, dus had ik toch wat meer stress dan de andere keren."

Voorbereiding

Katty heeft al jaren ervaring in het garnalen pellen. Als kind hielp ze al mee met haar ouders, die een eigen zaak hebben op de zeedijk in Wenduine. Hun specialiteit? Garnaalkroketten! Daar helpt ze nu nog steeds, dus de techniek blijft onderhouden. Pas een week op voorhand begon ze écht met haar voorbereidingen. "Ik voelde dat het dichterbij kwam, dus ben ik 5 kilogram garnalen gaan kopen. Ik heb 2 keer getraind."

Het geheim van Katty? "Af en toe verse garnalen pellen als training. Maar vooral rustig blijven, je best doen en niet te veel bibberen van de zenuwen", lacht ze.

De regels van het WK

Na het startschot van de burgemeester krijgen de deelnemers 10 minuten de tijd om te pellen. Na de peltijd neemt de jury de glazen mee. Zij kuisen en controleren de garnalen, zodat er zeker geen schalen achterblijven en er niet valsgespeeld kan worden.

Bekijk hier beelden van het kampioenschap:

Videospeler inladen...

Meest gelezen