Brandweer ensceneert brand en zoektocht naar vermiste jongeren in Kloosterbos in Wachtebeke

Gisteravond hield Brandweerzone Centrum een bijzondere oefening in het Kloosterbos in Wachtebeke: ze ensceneerden een brand, die was uitgebroken nadat jongeren een kampvuur hadden aangestoken. Vier van die jongeren waren tegelijk zogezegd vermist geraakt, toen ze op zoek waren naar sprokkelhout. "Zo'n oefening is heel nuttig, want de voorbije twee jaar zijn er al een aantal incidentjes geweest in het Kloosterbos", zegt brandweerluitenant Jörge Engels, bevoegd tijdens de oefening.

De vele recente bosbranden laten een grote indruk na. Ook ons land kreeg de voorbije zomers vaak af te rekenen met hittegolven en periodes van extreme droogte, en dat baart zorgen. Daarom vonden de provincie Oost-Vlaanderen, het gemeentebestuur van Wachtebeke en Brandweerzone Centrum het een uitgelezen moment om een grote oefening in het Kloosterbos te organiseren. Het Kloosterbos is een uitgestrekt bos van 125 hectare met waardevol heidegebied en grote percelen dennenbos. Niet meer dan een vonkje is nodig om er een zware bosbrand te laten ontstaan. 

Waardevolle oefening

Voor de deputatie van Oost-Vlaanderen is zo’n brandweeroefening heel waardevol. "Natuurherstel na een brand is niet evident: het kost handenvol geld en het duurt decennia vooraleer de eerste resultaten weer zichtbaar zijn. Daarom is het belangrijk om niet alleen branden te vermijden, maar ook goed voorbereid te zijn op een eventuele brand", duidt gedeputeerde Riet Gillis. 

Ook voor de brandweer is zo’n oefening nuttig. "De voorbije twee jaar vonden hier een aantal incidentjes plaats, gaande van aangestoken kampvuurtjes tot coronafeestjes", zegt brandweerluitenant Jörge Engels. "Het is ook goed van eens te kunnen oefenen op kaartlezen. Het bos is niet zo immens groot, maar hier kan je toch wel verloren lopen."

Lees voort onder de foto.

Verloop van de oefening

Rond 19 uur kreeg de brandweer een eerste oproep dat er brand was uitgebroken in het Kloosterbos. Een jogger had gezien hoe de vlammen oversloegen op aanpalende bomen. Niet veel later kwam er een tweede oproep binnen. De groep jongeren die het kampvuur had aangestoken, waren enkele jongeren kwijtgeraakt toen ze hout sprokkelden. Een van hen had zich ook nog eens bezeerd en kon niet meer verder.

Bezoekers van een natuurgebied spelen een belangrijke rol: wees waakzaam, rook niet en stook geen vuurtjes

Brandweerluitenant Jörge Engels

"Behalve de weersomstandigheden, waar we geen invloed op hebben, zijn terreinkennis en interventiesnelheid cruciale factoren om de omvang van een natuurbrand in te perken. En een belangrijke rol is weggelegd voor bezoekers van een bos of natuurgebied. Wees waakzaam, rook niet en stook geen vuurtjes. Ik heb in mijn loopbaan gelukkig nog maar een paar kleine natuurbranden meegemaakt en ik wil dat ook graag zo houden", besluit luitenant Engels, die van een geslaagde oefening kon spreken.

Kloosterbos kreeg zones en andere beplanting

De interventiediensten hebben sinds een goed half jaar het Kloosterbos ingedeeld in 8 verschillende kleine zones, die ook staan aangeduid. "In totaal zijn 45 oranje infobordjes op het domein aangebracht. Ze zijn klein, maar vallen voldoende op. Elk bordje vermeldt het noodnummer 112 en het "adres" in het Kloosterbos, dat bestaat uit een combinatie van een letter en een cijfer", weet gedeputeerde Riet Gillis. "Op die manier kan je de locatie in het bos preciezer meedelen aan de hulpdiensten. Dat kan erg doorslaggevend zijn, in geval van nood of bij een beginnende brand."

Een homogeen bos, met alleen maar dezelfde soort bomen en planten, is vatbaarder voor een zware bosbrand. Daarom heeft de provincie, die in 2002 eigenaar werd van het Kloosterbos, de beplanting over een andere boeg gegooid. "In de loop van de 20e eeuw werden in het Kloosterbos op grote schaal naaldbomen aangeplant, voor de economische productie van hout. Nu vormt de provincie het bos opnieuw om tot een structuurrijk bosgebied met inheemse soorten zoals struikheide, berk en zomereik. Dat zijn de soorten die er oorspronkelijk floreerden. In loofbossen is het brandgevaar bij droogte beperkter", aldus Gillis.

kasto80

Meest gelezen