Facebook Brothers Of Solidarity

Brothers of Solidarity en brandweer Lennik in de bres voor slachtoffers watersnood

Het water is al weggetrokken, maar de massale hulp voor de slachtoffers van de watersnood blijft. Brothers of Solidarity, een daklozenorganisatie uit Brussel, en de brandweer van Lennik zetten acties op poten.

Het brandweerkorps uit Lennik start in de kazerne een inzameling van voedsel en kuisproducten voor de getroffen gemeenten in Wallonië. “Met de vzw Vriendenkring Brandweer Lennik focussen we ons op voeding in blik, dranken, onderhoudsproducten, hygiënische middelen en honden- en kattenvoer”, zegt voorzitter Kris Hemmeryckx.

"De bedoeling is om alles in de loop van volgende week aan lokale organisaties te overhandigen.” Mensen die iets willen doneren kunnen elke dag van 8 tot 18 uur terecht in de brandweerkazerne in Eizeringen. 

Eentje is geentje

“We zijn begonnen met puin ruimen en opkuisen. Mensen hun huizen en kelders waren volledige ondergelopen en houten keukens waren daardoor volledig verrot”, zegt David Goubert, voorzitter van Brothers of Solidarity. “Om die mensen snel een leefbare situatie te geven, zijn we gaan helpen. Dat begon met één zaterdag, maar er kwam een tweede en een derde. Intussen gaan we iedere zaterdag helpen.”

30.000 euro

In totaal kreeg de organisatie al meer dan 30.000 euro aan donaties. “Normaal helpen we de daklozen in Brussel. We doen evenementen om geld in te zamelen. Daardoor krijgen we wel donaties, maar dat is een pak minder dan wat we nu krijgen voor de slachtoffers van de watersnood."

Facebook Brothers Of Solidarity

Volgens David speelt emotie daarbij een grote rol. “Iedereen heeft de beelden van die waterlast gezien en dat laat niemand koud. Dat is goed voor de slachtoffers van de wateroverlast, maar jammer voor de daklozen en mensen in armoede. Armoede krijgt volgens mij veel minder aandacht van de politiek en van de media. Er zijn meer en meer mensen die het moeilijk hebben om rond te komen, maar toch blijft armoede een taboe.”

Garantie op transparantie

David garandeert dat al het ingezamelde geld integraal naar de slachtoffers gaat. “We zijn bij die mensen geweest en hebben gevraagd wat ze echt nodig hebben. De meeste snakken naar kooktoestellen om hun zelfstandigheid terug te krijgen. Want dat is het grote probleem.”

Volgens David moeten de mensen vaak lang aanschuiven voor een maaltijd. “Als die er al zijn”, voegt hij eraan toe. “Ik weet dat ze niet overal kunnen zijn, maar er zijn organisaties in ons land met veel vrijwilligers en kapitaal. Maar die laten het in mijn ogen op dit moment wat afweten.”

Het geld dat de organisatie kreeg, zal niet lang op de rekening staan. “We hebben direct offertes opgevraagd voor keukentoestellen, koelkasten, diepvriezers, etc. Wij gaan die binnen de week ook leveren in de getroffen gebieden. Mensen gaan die transparantie waar ze recht op hebben ook effectief zien.” 

Zelf doneren kan nog steeds op de website van Brothers of Solidarity.

Meest gelezen