Radio 1

Delphine Lecompte mag aanblijven als museumdichter van Brugge na controversiële uitspraken over pedofilie

Het stadsbestuur van Brugge gaat geen verdere stappen ondernemen tegen schrijfster en dichteres Delphine Lecompte na haar ophefmakende lezersbrief in Humo over pedofilie. Lecompte werkt als museumdichter voor de stad Brugge en dat zal ook zo blijven. Het stadsbestuur en de musea van Brugge distantiëren zich wel uitdrukkelijk van de uitspraken die Lecompte deed in de lezersbrief. Maar tegelijk benadrukt de stad het belang van vrije meningsuiting.

Humo publiceerde onlangs een lezersbrief van Delphine Lecompte waarin ze het heeft over pedofilie. Die brief deed vandaag veel stof opwaaien op Twitter en ontlokte ook bij enkele politici heftige reacties. 

In de brief valt Lecompte de Nederlandse journalist Sven van der Meulen aan. Die journalist voerde samen met Het Laatste Nieuws een onderzoek naar een Vlaamse acteur die kinderen zou misbruiken. Op basis van die reportage startte het parket van Antwerpen een gerechtelijk onderzoek op naar verkrachting van minderjarigen. 

Volgens Lecompte had de actie van de journalist "niets te maken met oprechte verontwaardiging, laat staan met nobel idealisme of grootmoedige geëngageerdheid. Het is het patserige vulgaire vertoon van een corrupte mediageile eng denkende rioolrat."

In de brief noemt ze pedofielen "een gemarginaliseerde kwetsbare groep die al jaren als ziekelijk uitschot wordt behandeld door de fatsoenlijke moralistische goegemeente." 

Ze wijst erop "dat de meeste pedofielen nooit overgaan tot pedoseksuele daden" en "dat elke mens weleens aangetrokken wordt tot onschuld en jeugdigheid."

Lecompte vindt dat Van der Meulen "de pedofiel demoniseert" en dat is gevaarlijk schrijft ze: “Het lijkt me zeer gevaarlijk om pedofielen te demoniseren en de mond te snoeren. Zo dwingt men de pedofiel haast in een positie van illegaliteit en perverse misdadigheid. Als je lang genoeg tegen iemand tiert: ‘Je bent ziek en walgelijk, kruip onder een steen!’, dan krijg je net de pedoseksuele uitwassen en kinderpornografie die we met z’n allen willen vermijden."

“Het lijkt me wijzer om de pedofiel te leren kennen en aanvaarden. En om te aanvaarden dat pedofilie in elk van ons huist."

Ranzig

De brief veroorzaakte heel wat ophef. "Deze bijdrage van Delphine Lecompte in Humo is gewoon ranzig!", schrijft Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) op Twitter. "Pedofilie mogen we op geen enkele manier goedpraten of normaliseren, laat staan excuses zoeken."

Ook staatsecretaris Sammy Mahdi (CD&V) vindt het stuk "buitengewoon ranzig". "Ondertussen het stuk al 4x gelezen en ik kan nog steeds niet geloven dat mij gevraagd wordt te fantaseren over "expliciete ontmoetingen met een 5-jarig Roemeens bloemenverkoopstertje."

Stefaan Sintobin van de Brugse fractie van het Vlaams Belang vraagt aan stad Brugge om de samenwerking met Delphine Lecompte als museumdichter stop te zetten. 

Vrije meningsuiting

Het stadsbestuur en de musea van Brugge hebben zich ondertussen uitdrukkelijk gedistantieerd van de uitspraken die Lecompte deed. 

“Wij staan, zeer uitdrukkelijk, niet achter de uitspraken van Delphine Lecompte over pedofilie, en willen ons hier dan ook duidelijk van distantiëren”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Tegelijk staan we als stadsbestuur voor het recht op vrije mening en artistieke vrijheid. We zullen in deze kwestie dus geen verdere stappen zetten.”

De geplande activiteiten in het kader van het Museumdichterschap van Delphine Lecompte zullen tot nader order doorgaan. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “De lezersbrief van mevrouw Lecompte staat volledig los van de artistieke opdracht die we haar met Musea Brugge gaven. Haar persoonlijke standpunt over dit onderwerp – dat we geenszins delen – heeft hier geen verdere invloed op.”

Tweede lezersbrief

Vandaag publiceerde Humo een tweede lezersbrief van Delphine Lecompte, waarin de schrijfster haar standpunt nader toelicht. 

"Toen ik in mijn meest recente lezersbrief in Humo mijn afschuw uitsprak over de holle opportunistische mediastunt zonder scrupules van journalist en pedojager Sven van der Meulen, wist ik meteen dat mijn brief aldus zou worden geïnterpreteerd: Delphine Lecompte neemt het nu ook al op voor pedofielen! Terwijl ik enkel en alleen wilde beklemtonen dat de meeste mensen die de pech hebben om geboren te worden met een seksuele voorkeur voor kinderen, een leven lang vechten tegen die seksuele voorkeur en nooit overgaan tot pedoseksuele daden."

"Het leven van de meeste pedofielen is een droevige noodlottige eenzame kwelling. De meeste pedofielen zijn volstrekt ongevaarlijk en verkrachten geen kinderen. Zij verdienen erbarmen, zachtheid en genade. Begrip en professionele hulp."

Delphine Lecompte heeft het in haar poëzie en teksten vaak over seksuele fantasieën en uitspattingen. Ze veroorzaakte al eens een rel toen ze het in een andere lezersbrief opnam voor de in opspraak geraakte tv-figuur Bart De Pauw. De Pauw moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor stalking van verschillende vrouwen en elektronische overlast. 

Meer weten?

In de podcastreeks "Iemand", gingen Radio1-reporters Philip Heymans en Ward Bogaert een paar jaar geleden op zoek naar gewone mensen met sterke verhalen. Er is ook een aflevering waarin ze praten met een man die pedofiel is, maar geen kinderen misbruikt. Die podcast kunt u hier beluisteren. 

Wie met vragen zit over zijn eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen en hun naasten kan terecht bij de hulplijn Stop it now, via de website stopitnow.be

Meest gelezen