App "Too Good To Go" redde in 3,5 jaar tijd 5 miljoen maaltijden van vuilnisbak

Het Deense bedrijf "Too Good To Go" heeft in ons land al vijf miljoen maaltijden van de vuilnisbak gered. Bijna vier jaar geleden startte het bedrijf ook in België met een gratis app tegen voedselverspilling. Er is zo al evenveel CO₂ uitgespaard als 13.000 vluchten van Brussel naar New York. In België heeft het bedrijf haar hoofdzetel in Gent. 

De wereldwijde voedselproductie en uitbreiding van landbouwgrond op plaatsen waar eerst natuur was, veroorzaakt ongeveer 25 tot 30 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Maar ongeveer 33 procent van alle geproduceerde voeding belandt in de vuilnisbak. Voedselverspilling is een van de belangrijkste redenen waarom het met het klimaat helemaal de verkeerde kant opgaat. "Too Good To Go" bedacht en vond een manier om de problematiek aan te pakken.

“We bedachten daarom een gratis applicatie die je kan downloaden op je smartphone waarbij je voedseloverschotten kan redden van de lokale supermarkt, bakker, slager, landbouwer, …”, legt Dorien Janssens uit. “Als je de app opent, krijg je een lijst van de partners uit de buurt die voedseloverschotten aanbieden. Die partners zetten dan het aantal pakketjes dat ze op het einde van de dag zullen over hebben op die app. Je kan dan zo’n pakketje reserveren en tegen sluitingsuur ophalen. Het is heel handig, een zeer goeie lastminute-oplossing die je niks kost.”

4.000 maaltijden per dag

3,5 jaar na de opstart in maart 2018 haalde "Too Good To Go" een belangrijke mijlpaal. Zo zijn er in ons land alleen al vijf miljoen maaltijden gered dankzij de 1,5 miljoen gebruikers en ruim 4.500 horecazaken, supermarkten, voedselproducten en andere spelers op de markt. “Daar zijn we immens trots op”, gaat Janssens verder. “Die maaltijden, zo’n 4.000 maaltijden per dag, zijn goed voor zo’n 12,5 miljoen kilo geredde CO₂. Om je een idee te geven: die uitstoot is het equivalent van 13.000 vluchten tussen Brussel en New York. Hallucinant toch?” 

Die maaltijden, zo’n 4.000 maaltijden per dag, zijn goed voor zo’n 12,5 miljoen kilo geredde CO₂. Die uitstoot is het equivalent van 13.000 vluchten tussen Brussel en New York

Dorien Janssens, "Too Good To Go"

Tweede beste provincie

In Oost-Vlaanderen kon de app al heel wat maaltijden redden. “De provincie vertegenwoordigt 16,13 procent van de vijf miljoen geredde maaltijden of in totaal 812.853 lekkernijen van 1.037 bakkers, supermarkten en andere verdelers. “Zo is er voor meer dan twee miljoen kilo CO₂ gered, vergelijkbaar met zo’n 2.000 vluchten van Brussel naar New York. We merken dat steeds meer mensen bewuster bezig zijn met het klimaat en daarom vlotter de weg naar onze app vinden.” Enkel provincie Antwerpen doet nog beter. 

Meest gelezen