Naar een "pasjesmaatschappij"? Filosoof Ignaas Devisch is geen voorstander: "Overheid kan dan beter vaccin verplichten"

Moet het Covid Safe Ticket – waarmee je bewijst dat je volledig gevaccineerd of negatief hebt getest op corona – op heel wat meer plekken verplicht worden? Er wordt druk over gediscussieerd binnen de politiek. Filosoof Ignaas Devisch (UGent) is alvast niet gewonnen voor het idee. “Als we er niet meer omheen kunnen, zou de overheid beter het vaccin verplichten”, zegt hij in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Vanaf morgen kun je zonder mondmasker en afstandsregels naar evenementen in openlucht met meer dan 1.500 mensen. Je moet dan wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Daarmee kan je bewijzen dat je al zeker 2 weken volledig gevaccineerd bent, recent negatief bent getest of het voorbije half jaar al eens besmet bent geweest met het coronavirus. 

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en CD&V-voorzitter Joachim Coens pleiten voor de uitbreiding van het Covid Safe Ticket naar kleinere evenementen. Langs de andere kant staan Open VLD en Groen niet te springen voor deze maatregel, om niet te evolueren naar een "pasjesmaatschappij".

Beluister hieronder het volledige gesprek met filosoof Ignaas Devisch:

Gevoelige kwestie

Het ondertussen beladen woord heeft dus geleid tot een even beladen politieke discussie. "Dit is terecht een gevoelige kwestie", zegt Ignaas Devisch, professor medische filosofie en ethiek aan de UGent, in "De wereld vandaag op Radio 1. "Dit is geen kleine maatregel. Die kan heel ingrijpend zijn. Het is dus belangrijk om grenzen af te bakenen."

Devisch begrijpt dat maatregelen nodig zijn in deze overgangsperiode, maar vindt het belangrijk om die niet willekeurig toe te passen én dat de tijdelijkheid van die maatregelen gewaarborgd blijft. Hij vindt dan ook dat het gebruik van het Covid Safe Ticket om bijvoorbeeld op restaurant te gaan of om te winkelen een stap te ver. 

Kan iedereen zomaar onze medische gegevens opvragen?

Ignaas Devisch, professor medische filosofie en ethiek (UGent)

"Zo'n maatregel kan de privacy schenden", zegt Devisch. "Er zijn mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden. Dat is een gevoelige zaak. Kan iedereen zomaar onze medische gegevens opvragen?"

"Daarnaast is de proportionaliteit van zo'n maatregel belangrijk. We zitten nu al op terras zonder Covid Safe Ticket. Waarom zou dat nu ineens niet meer kunnen? Hebben we echt extra controle nodig?" 

Volgens Devisch heeft de overheid er in ieder geval alle belang bij helder te communiceren. Een eventuele oplossing zou volgens hem de verplichting van het coronavaccin zijn. "Als je er in de praktijk niet aan kunt ontsnappen, denk ik dat de overheid het vaccin, net als bij polio, beter collectief verplicht. Er moet duidelijkheid komen."

Meest gelezen