Legerleiding start onderzoek naar een illegaal feestje in de kazerne van Tielen

De legerleiding start een onderzoek naar een illegaal feestje in de kazerne van Tielen. Dat meldt VTM Nieuws. Op beelden die de VTM-redactie en ook onze redactie kon bekijken, is een twintigtal leden van het 3de bataljon parachutisten te zien die drinken, dansen en zingen in aanwezigheid van een stripteaseuse.

Het feestje vond plaats op 4 mei, toen de coronaregels nog volop van kracht waren.  Het zou om een afscheidsfeestje gaan voor een collega die Defensie zou verlaten en aan de slag zou gaan bij de politie. De leiding van de beveiligde kazerne was niet op de hoogte van de feiten, de legerleiding ook niet. 

Bekijk hier enkele beelden van het feestje

Videospeler inladen...

"Dit is ontoelaatbaar gedrag waar we niet van op de hoogte waren", zegt vicestafchef Marc Thys. Defensie is met een aantal onderzoeken gestart, onder meer om na te gaan hoe de stripteaseuse de kazerne werd binnengesmokkeld. 

"Dit is onaanvaardbaar om drie redenen", zegt Thys. "We waren nog in volle coronaperiode, er is het aspect militaire veiligheid wat zeer belangrijk is, en er is een inbreuk op onze normen en waarden: Integriteit en collegialiteit. Op deze manier wordt een enorm slecht beeld van de organisatie opgehangen door enkelingen, terwijl zo veel mensen hun best doen."

Ook de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) reageert afkeurend. "Dit hoort niet thuis bij Defensie en schaadt het imago van alle militairen die in het buitenland en in België voorbeeldig werk verrichten, in het bijzonder om de natie te steunen tijdens de pandemie en na de overstromingen." 

"Er lopen reeds korps- en interne onderzoeken van Defensie naar drie mogelijke inbreuken: beveiliging van militaire kwartieren, afstandsregels COVID-19 en gebruik van alcohol op de werkplek. Indien de onderzoeken deze overtredingen bevestigen, zal Defensie passende disciplinaire en/of wettelijke sancties treffen."

Meest gelezen