Archieffoto

Meer covidpatiënten in het ziekenhuis dan een jaar geleden: hoe komt dat?

Op dit moment liggen er ruim 450 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 124 op intensieve zorg. En die aantallen zijn in een week tijd met ruim een derde gestegen. Hoe komt het dat die cijfers weer zo sterk stijgen, terwijl zovele mensen al volledig gevaccineerd zijn? Boudewijn Catry, epidemioloog van gezondheidsinstituut Sciensano, ziet verschillende mogelijke oorzaken.

In het Radio 1-programma "De ochtend" bekeek epidemioloog Boudewijn Catry de verschillende oorzaken van de stijgende ziekenhuiscijfers. Bekijk ook de video onderaan dit bericht:

Eerst even terug naar augustus 2020: vorig jaar, rond deze tijd lagen er zo’n 300 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen. De eerste piek van de coronacurves lag achter ons. 

Nu, een jaar en twee pieken later, stijgen de ziekenhuiscijfers weer sterk: gisteren lagen er in 454 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 124 op intensieve zorg. Maar, zo zegt epidemioloog Boudewijn Catry in "De ochtend" op Radio 1, de situatie is nog altijd gunstig. (Lees verder onder de grafiek.)

Oorzaken

Maar hoe komt het nu dat de ziekenhuiscijfers op dit moment toch zo sterk stijgen, terwijl bijna 80 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd is tegen het coronavirus? Bij Sciensano ziet men verschillende mogelijke oorzaken. 

“Eerst en vooral is er in vergelijking met vorig jaar veel minder een staycation-mentaliteit”, stelt Boudewijn Catry vast. Doordat we in deze vakantieperiode veel minder in ons kot blijven en weer op reis trekken - zowel binnen België als naar het buitenland - komen we met meer mensen in contact en vergroot dus het risico op besmettingen. Onze contacten zijn ook vermeerderd door de versoepelingen van de afgelopen maanden.

Ongevaccineerd

Hoewel vele mensen zich de afgelopen maanden al laten prikken hebben, ziet Catry dat er toch nog velen zich niet hebben laten vaccineren, “zeker in sommige regio’s, waaronder Brussel”. 

Minder dan 3 procent van alle gehospitaliseerde mensen is volledig gevaccineerd.

Boudewijn Catry (Sciensano)

Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn, lopen nog het risico om zwaar ziek te worden door het coronavirus en na besmetting in het ziekenhuis te belanden. 

Dat blijkt ook uit de meest recente cijfers: “Minder dan 3 procent van alle gehospitaliseerde mensen is volledig gevaccineerd”, weet Catry. Met andere woorden: bijna alle covidpatiënten die recent in het ziekenhuis belandden, waren (nog) niet volledig ingeënt. (Lees verder onder de grafiek.)

Catry merkt ook op dat velen die zich pas recent lieten vaccineren nog niet volledig beschermd zijn. Dat geldt dan vooral voor de jongeren. De onderzoeker denkt dat komende tijd de cijfers verder zullen dalen als ook zij volledig beschermd zijn door de vaccins, al wordt het afwachten wat het begin van het schooljaar zal geven.

Wanneer ben je volledig gevaccineerd?

Volledige vaccinatie betekent 14 dagen na de laatste dosis bij de vaccins die twee doses vereisen. Bij het vaccin van Johnson & Johnson is dat 28 dagen na de enige dosis. 

Deltavariant

Een bijkomende factor voor de stijgende cijfers is de deltavariant van het coronavirus, die de afgelopen tijd dominant is geworden. Die virusvariant is veel besmettelijker dan de varianten die vorig jaar de ronde deden. Recente informatie wijst erop dat de vaccins de verspreiding ook niet goed tegenhouden. 

“Maar gelukkig is er nog altijd een heel goede bescherming tegen het aantal overlijdens en ernstige ziekte”, stelt Boudewijn Catry gerust. “We zien dat de mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis niet zo snel doorverwezen worden naar intensieve zorgen.”

Ouderen

Terwijl er enerzijds nog relatief veel ongevaccineerde twintigers en dertigers worden opgenomen in het ziekenhuis, blijkt dat hoogbejaarden die wél al lang gevaccineerd zijn toch niet goed beschermd zijn tegen het coronavirus. Dat bleek de afgelopen weken nog in een woonzorgcentrum in Zaventem. Daar waren in twee weken tijd zeven bewoners overleden na een virusuitbraak.

Boudewijn Catry  waarschuwt dat er nog uitbraken in woonzorgcentra zullen volgen, omdat ouderen op heel hoge leeftijd - ondanks vaccinatie - geen antistoffen meer aanmaken. Dat is iets wat we tot op een zeker niveau zullen moeten aanvaarden, besluit de epidemioloog.

Videospeler inladen...

Meest gelezen