Opruiming Webbekomsbroek na overstroming: “Dode palingen aan de prikkeldraad en dode hond gevonden”

In het Webbekomsbroek in Diest zijn de hele dag vrijwilligers aan de slag om afval uit het natuurgebied te halen. Door de recente overstromingen van de Demer kwam het Webbekomsbroek onder water te staan en kwam heel wat zwerfvuil in het natuurgebied terecht.

Eind juli waren er zware overstromingen in de regio Diest, de rivier de Demer trad er buiten haar oevers. Vooral in de Demerbroeken zijn de gevolgen ervan nog zichtbaar, maar ook in het Webbekomsbroek is de schade door de hoge waterstand groot.

“Op zich is het niet echt een probleem als het Webbekomsbroek onder water komt te staan, want het is een overstromingsgebied”, zegt Erik Spiessens van het bezoekerscentrum Webbekomsbroek. “Maar jammer genoeg brengt dat ook veel zwerfvuil met zich mee. Dat is afkomstig van de autostrade of van de Demer zelf. Dat afval verspreidt zich doorheen het Webbekomsbroek.”

Vooral het piepschuim is gevaarlijk voor de vogels
Eric Spiessens, Webbekomsbroek

Daarom zijn vrijwilligers aan de slag die het zwerfvuil in het natuurgebied opruimen. “We vinden vooral heel veel glas, plastic en blikjes, de klassiekers zeg maar. Maar we zijn ook heel veel dode vissen tegengekomen, zo hingen er zelfs verschillende palingen aan de prikkeldraad. We hebben ook een dode hond gevonden. Maar we vinden ook veel piepschuim en dat is echt niet goed. Veel vogels eten die bolletjes, dat komt in hun maag terecht en ze sterven. Daarom proberen we dat zwerfvuil zoveel mogelijk weg te krijgen”, zegt Eric Spiessens. Er werden intussen al zo’n 30 vuilniszakken ingezameld.

Meest gelezen