2007 Anwar Hussein

40 jaar na sprookjeshuwelijk Charles en Diana: stukje van de bruidstaart verkocht voor meer dan 2.000 euro

Een stuk van de bruidstaart van de Britse prins Charles en prinses Diana is gisteren verkocht voor 1.850 pond. Dat is zo'n 2.185 euro. Gerry Layton, een verhuurder van luxeboten uit de Noord-Engelse stad Leeds, telde er het geld voor neer. Diana en Charles zijn getrouwd in 1981.

Het stuk taart was deel van de 23 bruidstaarten op het trouwfeest. Moyra Smith, een lid van het huishouden van de moeder van de Britse koningin Elizabeth II, kreeg het stuk in 1981. Zij bewaarde het al die tijd in huishoudfolie. Het stuk zat in een tinnen doosje waarop stond "Breekbaar - prins Charles & prinses Diane's [sic] bruidstaart," gedateerd 27 juli 1981.

(lees verder onder de foto)

Het stukje bruidstaart

De familie van Moyra Smith verkocht het aan een verzamelaar in 2008. Nu is verkocht in een veiling, 40 jaar na het huwelijk van Charles en Lady Di.

Ik zal me moeten bedwingen om er niet van te eten

Gerry Layton, koper van het stuk taart

De koper, Gerry Layton, verhuurt luxeboten en komt uit Leeds. Hij wil de taart in zijn testament laten zetten, zodat hij het aan een goed doel kan schenken na zijn dood. "Maar ik zal toch een manier moeten vinden om er niet van te eten," zegt hij.  

Layton dacht er ook aan om eventueel een tombola te organiseren en het stukje dan als prijs aan te bieden. Een deel van de opbrengst zou dan naar Centrepoint gaan. Dat is een liefdadigheidsinstelling in het Verenigd Koninkrijk die ondersteuning biedt aan daklozen van 16 tot 25 jaar. Diana was beschermer van Centrepoint toen ze nog leefde. 

Maar 500 pond verwacht

Het veilinghuis verwachtte er maar 500 pond voor, maar was verbaasd dat er zo veel interesse was in het stuk taart. Er zouden inwoners van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en enkele landen in het Midden Oosten geboden hebben.

"Het lijkt erop dat het stuk meer aandacht gekregen heeft dan toen we het verkochten met een bedankbrief van Charles en Diana 13 jaar geleden," zegt Chris Albury, specialist koninklijke memorabilia van het veilinghuis. De veiling begon op 300 pond. Maar de biedingen liepen al snel op tot 1.850 pond. "Het stuk taart was voor velen een onweerstaanbaar stuk koninklijke geschiedenis," aldus Albury. 

Meest gelezen