Herat
AFP or licensors

Taliban veroveren derde grootste stad Herat en hebben nu 11 provinciehoofdsteden in handen

In Afghanistan hebben de taliban Herat veroverd. Het is de derde grootste stad van het land. Enkele uren eerder veroverden ze Ghazni, een stad op zo’n 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kaboel. De taliban hebben nu 11 van de 34 provinciehoofdsteden in handen. 

De radicaal-islamitische beweging heeft de volledige Afghaanse stad Herat ingenomen, dat laat een verantwoordelijke van de lokale ordetroepen weten. De vlag van de taliban prijkt boven de hoofdzetel van de politie in Herat, meldde een correspondent van het Franse persagentschap AFP. Hij zei ook dat ze weinig tot geen tegenstand hebben ondervonden bij het innemen van de stad. Herat, ligt op 150 kilometer van de Iraanse grens en hoofdstad van de gelijknamige provincie. 

“Ghazni is in handen van de taliban gevallen”

Eerder op de dag veroverde de fundamentalistische beweging Ghazni. "Ik kan bevestigen dat Ghazni in handen van de taliban is gevallen deze ochtend. Ze hebben de controle over de belangrijkste zones van de stad veroverd: het kantoor van de gouverneur, het hoofdkwartier van de politie en de gevangenis", aldus Nasir Ahmad Faqiri, hoofd van de provincieraad in Ghazni. 

Volgens het hoofd van de provincieraad wordt er op verschillende plaatsen in de stad wel nog gevochten, maar hebben de taliban de controle. Ook de radicale beweging claimde de stad te hebben veroverd.

Rond de hoofdstad Kaboel verzamelen duizenden mensen op de vlucht voor de Taliban.

Videospeler inladen...

Zonder veel weerstand veroveren taliban delen van Afghanistan

De taliban lanceerden hun offensief na het vertrek van de internationale troepen in mei. Sindsdien hebben ze zonder veel weerstand te ondervinden grote delen van het platteland veroverd. 

Hun opmars is de jongste dagen nog versneld met de inname van verscheidene steden. Ze controleren nu elf van de 34 provinciehoofdsteden. Herat is de belangrijkste verovering van de taliban, na Kunduz, een strategisch kruispunt in het noordoosten. Ghazni  is dan weer de provinciehoofdstad het dichtst bij hoofdstad Kaboel die ze hebben veroverd.

De taliban naderen dus de hoofdstad, zowel vanuit het noorden als het zuiden. Hoewel Kaboel nog niet direct bedreigd wordt, vergroten de taliban wel hun greep op het land. Volgens het Amerikaanse leger kunnen de taliban binnen de 90 dagen de hoofdstad innemen.

Herat
AFP or licensors

Meest gelezen