Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Limburgse hogescholen en UHasselt zien verplicht CovidSafe-attest voor studenten momenteel niet zitten

Studenten verplichten om zich te laten vaccineren, is momenteel praktisch en wettelijk gezien onmogelijk. Dat zeggen de UHasselt en de hogescholen PXL en UCLL.

Vanochtend pleitte professor en dokter Dirk Devroey voor een verplicht CovidSafe-attest voor studenten om de opstart van het hoger onderwijs zo veilig mogelijk te laten verlopen. "Maar voor zo'n verplichting is er momenteel nog geen wettelijk kader", zegt directeur Ben Lambrechts van hogeschool PXL. "Als burgers worden we momenteel ook niet verplicht, maar er is bijna geen ontkomen meer aan. Eigenlijk zouden we de morele druk nog moeten verhogen om ervoor te zorgen dat nog meer mensen zich laten vaccineren. Maar verplichten kan momenteel, wettelijk gezien, nog niet."

"Studenten verpleegkunde die stage doen in een ziekenhuis zijn op dit moment ook nog niet verplicht om gevaccineerd te zijn", gaat Lambrechts verder. " En dat is logisch want ook het zorgpersoneel in ons land wordt voorlopig nog niet verplicht om dat te doen."

We zouden een morele plicht moeten invoeren zodat studenten zich laten vaccineren. Een wettelijk kader is op dit moment niet haalbaar

Directeur PXL Ben Lambrechts

Bij UHasselt moet nog bekeken worden hoe het nieuwe academiejaar zal opstarten. Eind augustus is er nog een overleg met de andere universiteiten. En er is ook nog overleg met de studenten zelf. "Alle studenten voor iedere les controleren, is praktisch gezien moeilijk haalbaar", zegt de rector nog, "en bovendien heeft iedereen wettelijk gezien ook recht op onderwijs."

Ook UCLL stemt tegen

UCLL vindt het praktisch onhaalbaar om studenten verplicht te laten vaccineren. "Wij zien eigenlijk ook niet in waarom we studenten als eerste en enige groep zouden moeten verplichten om zich te laten vaccineren", zegt Mark Vandewalle, algemeen directeur UCLL. "Een andere bedenking die we hebben, is uiteraard de realiseerbaarheid van het plan. Want alle studenten voor iedere les opnieuw controleren, lijkt ons praktisch niet haalbaar."

 

Meest gelezen