AFP or licensors

Gewelddadig protest in Ankara tegen Syriërs na dood Turkse tiener: 76 mensen opgepakt

In de Turkse hoofdstad Ankara hebben honderden Turken huizen en winkels van Syriërs aangevallen. Een dag eerder werd een Turkse jongen doodgestoken, vermoedelijk in een gevecht met Syriërs. De politie heeft meer dan 70 onruststokers opgepakt.

Het geweld in Ankara brak gisteravond los, nadat de 18-jarige jongen Emirhan Yalcin werd doodgestoken bij een gevecht tussen vermoedelijk Syriërs en Turken. Twee mensen werden opgepakt, er is een onderzoek gestart.

Nadat het bericht over de dood van de tiener zich verspreidde, trokken honderden Turken naar de wijk Altindag. Een plaats waar veel Syrische vluchtelingen wonen. De onruststokers scanderen anti-Syrische leuzen en vielen vooral huizen en winkels van Syriërs aan.

Op sociale media circuleren beelden die tonen hoe mannen winkels vernielen en auto’s beschadigen. De politie pakken 76 mensen op.

Turkije vangt 3,6 miljoen Syriërs op

Verschillende Turkse bronnen meldden dat de politie een aantal Syriërs met bussen heeft geëvacueerd. Het gouverneursbureau van Ankara kondigde gisteravond aan dat de protesten waren beëindigd door “intensieve inspanningen” van de politie.

Maar op sociale media werd de aanpak van de politie bekritiseerd, het optreden was "ontoereikend" klonk het.  Volgens Turkse media werd het pas donderdagochtend helemaal rustig. 

AFP or licensors

Het anti-migrantengevoel in Turkije tegenover Syriërs en Afghanen is de laatste jaren toegenomen. Turkije vangt volgens de Verenigde Naties het grootste aantal vluchtelingen wereldwijd op, namelijk bijna 4 miljoen.  Zo’n 3.6 zijn Syrische vluchtelingen. Sommigen vrezen voor een nieuwe golf van Afghaanse vluchtelingen nu de taliban aan een sterke opmars bezig is in het land. 

AFP or licensors

Meest gelezen