Luc David

Mascotte van de kust is niet meer: zeehondje Oscar dood aangespoeld in De Haan

De bekendste zeehond van ons land is overleden. De laatste jaren vertoefde Oscar, de oude grijze zeehond, vaak op het strand. Daar genoot hij niet alleen van de zon, maar ook van de aandacht van de toeristen, wat uitzonderlijk is voor een zeehond. Deze ochtend werd de mascotte van de kust dood aangetroffen in De Haan. 

Oscar was tussen de 20 en 25 jaar oud en stierf een natuurlijke dood. Hij werd overgebracht naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. "Hij werd steeds magerder en was echt ziek op het einde. We verwachtten ons elke dag aan dit trieste nieuws en toch komt het voor al onze vrijwilligers aan de Belgische kust vrij hard aan. Oscar kan nu eindelijk genieten van de rust", zegt Colette De Meyer van het NorthSealTeam.

De zeehond was een graag geziene badgast. Dat een zeehond zich zomaar tussen het volk mengt, is uitzonderlijk. Meestal mijden zeehonden het grote publiek op toeristische dagen en komen ze enkel uit het water als het rustig is. Maar Oscar trok zich nooit iets aan van andere toeristen. "Dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat hij een beetje blind was en het volk dus niet zo duidelijk zag. We hadden eigenlijk dubbel zoveel werk met Oscar", zegt De Meyer. De vrijwilligers van het NorthSealTeam zijn er hart van in. "De tranen springen in mijn ogen als ik eraan denk. Er zijn al veel traantjes gevloeid bij het hele team."

Een zeehond is schattig, maar ook gevaarlijk

Wie een zeehond ziet uitrusten op het strand, verwittigt best zo snel mogelijk het NorthSealTeam. Via een Whatsappgroep spreekt het team van vrijwilligers dan af wie het snelst ter plaatse kan komen om een zone af te bakenen rond de zeehond. De toeristen moeten dan uit die zone blijven om de zeehond wat rust te gunnen. Anders zou een zeehond te vermoeid kunnen geraken en verdrinken. Zeehonden zien er schattig uit, maar het blijven wilde dieren die ook kunnen bijten als je te dichtbij komt.

Meest gelezen