Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Taliban rukken razendsnel op in Afghanistan, Rudi Vranckx: "Dit stond in de sterren geschreven"

De opmars van de extremistische taliban in Afghanistan gaat onverminderd voort. Taliban-strijders nemen een voor een provinciehoofdsteden in. Ze staan nu op goed 50 kilometer van de hoofdstad Kaboel. Hoe is dit zo snel kunnen gebeuren? 

Al enkele maanden veroveren de taliban steeds meer terrein in Afghanistan, sinds de Amerikaanse troepen vertrekken. Eerst was het platteland aan de beurt, nu vallen een voor een de provinciehoofdsteden in handen van de moslimextremisten. Ze komen zo steeds dichter bij de hoofdstad Kaboel. De taliban zitten op zo'n 50 kilometer. "Het lijkt wel alsof Kaboel sowieso zal vallen. Vraag is hoe snel dat zal gaan", zegt VRT-conflictjournalist Rudi Vranckx in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik denk dat er paniek aan het ontstaan is."

"De snelle opmars is enerzijds verrassend. Aan de andere kant stond het in de sterren geschreven dat dit ging gebeuren", stelt Vranckx. Nochtans is het Afghaanse regeringsleger een stuk groter dan de taliban, zijn ze jarenlang getraind door Amerikanen (en Belgen) en hebben ze modern materiaal. "Maar toch zijn ze gaan lopen in die provinciesteden", aldus Vranckx.

Er is een gebrek aan wil om te vechten bij het Afghaanse leger

Volgens Vranckx heeft dat laatste vooral te maken met een gebrek aan wil om te vechten. "Een groot probleem - en dat is een oud zeer in Afghanistan - is dat veel soldaten maanden geen soldij krijgen. Dat zij bij wijze van spreken voor 170 euro zouden moeten gaan sneuvelen voor commandanten die corrupt zijn en die soms hun familie en bezittingen al in veiligheid hebben gebracht in het buitenland."

Bovendien is er ook nog de beukende terreur van de taliban, te vergelijken met wat IS in Syrië en Irak vijf jaar geleden deed. "Ze sturen een sfeer van terreur en angst voor zich uit, van onthoofdingen, het opjagen van dissidenten... Daardoor gaan soldaten massaal op de loop."

BEKIJK: Deze video legt je in 1 minuut de woelige geschiedenis uit van de taliban. 

Schrijnend

Intussen evacueren westerse landen hun diplomatiek personeel uit Afghanistan. Daarvoor worden elitetroepen gestuurd naar Kaboel. "Men wil de evacuatie in goede banen leiden. Kaboel zal daardoor misschien wat langer stand houden", zegt Vranckx.

Het was sowieso de bedoeling van de Amerikanen en de NAVO om te vertrekken. "Mijn vraag is - en dat is het schrijnende - wat ze gaan doen met al die mensen waar ze het nieuwe Afghanistan op wilden bouwen, waar ze 20 jaar zogezegd op hebben ingezet."

"Het gaat dan over vrouwenrechtenactivisten, onderwijsmensen, journalisten... Al diegenen die hun pionnen waren om een nieuw Afghanistan te bouwen. Gaan ze die nu in de steek laten? Hen wacht een heel bitter lot onder de taliban."

Wat gaan ze doen met al die mensen waar men het nieuwe Afghanistan op wilde bouwen? Hen wacht een bitter lot onder de taliban

Een nachtmerrie-scenario voor Biden

Zowel de voormalige Amerikaanse president Donald Trump als huidig president Joe Biden hebben een akkoord afgesloten met de taliban: ze gingen terugtrekken zonder voorwaarden. "Je hebt dan niets meer om in de weegschaal te leggen. Dat is wat er nu gebeurd is", analyseert Rudi Vranckx.

"Het nachtmerrie-scenario voor Biden zou kunnen zijn dat op 11 september, 20 jaar na de aanslagen, de VS-ambassade in Kaboel in brand zou staan. Je kan het je niet inbeelden", besluit Vranckx. 

Professor Internationale Politiek David Criekemans (UAntwerpen) in "Terzake": "De westerse landen, de VS op kop, denken vooral aan evacuatie"

Videospeler inladen...

Meest gelezen