Foto ter illustratie van Radio 2, voorbeeld in Gent

Rage botanisch stoepkrijten waait over uit Frankrijk: "Zeg niet zomaar 'onkruid'"

Natuurgidsen gaan in de stad Sint-Niklaas rondtrekken en met stoepkrijt de namen van wilde planten schrijven op de grond. Dat doen ze om de biodiversiteit te benadrukken van planten die ogenschijnlijk niet nuttig zijn: zoals onkruid. Het concept heet: "botanisch stoepkrijten".

Het botanisch stoepkrijten werd een heuse trend tijdens de coronaperiode in Frankrijk, maar waaide over naar andere plaatsen, onder andere in ons land. Sint-Niklaas neemt het concept nu over. Verschillende puitvoetgidsen zullen de namen van wilde plantjes, zoals de paardenbloem, stinkende gouwe, madeliefjes etcetera, schrijven op de grond. De puitvoetgidsen zijn natuurgidsen die samenwerken met de stad Sint-Niklaas en Natuurpunt en houden zich bezig met allerlei initiatieven voor het stadsbos Puitvoet.

Nuttig voor biodiversiteit

Raf Demeyer is een van de gidsen en legt uit wat de bedoeling is van het botanisch stoepkrijten: "Tijdens de coronaperiode namen natuurgidsen overal in Europa dit initiatief. Ze moedigden mensen aan om in hun eigen woonbuurt de namen van planten, die er vaak voorkomen, op te schrijven in stoepkrijt op de grond. Zo wilden ze de interesse opwekken voor de natuur in de stad."

Foto ter illustratie, met voorbeeld in Gent
Radio 2

Dat is belangrijk volgens Demeyer omdat wilde plantjes, het zogenaamde "onkruid", deels de biodiversiteit helpt want bijen en andere insecten worden erdoor aangetrokken. Het zou ook de stad afkoelen, wat in tijden van klimaatopwarming ook nog eens helpt. 

Géén onkruid, maar wilde planten en kruiden

Demeyer gaat binnenkort, samen met nog 5 collega's, rondtrekken met stoepkrijt in de hand, in de stad en in de deelgemeenten, om de natuur daar in het licht te zetten. "Veel mensen zien dat als onkruid. Wij horen dat niet zo graag, wij spreken over wilde kruiden en planten. Mensen denken dat dat moet uitgetrokken worden, maar dat is een onmisbare schakel in de natuur. Dat is vaak voedsel voor wilde bijen en andere insecten die in de stad leven."

Trek het niet zomaar uit, dit is onmisbaar voor bijen en insecten
Raf Demeyer, natuurgids in Sint-Niklaas

Ze zullen de namen van de planten in stoepkrijt noteren naast de plant zelf en een grote cirkel rond trekken. "Mensen mogen ons altijd aanspreken. We zullen met plezier uitleggen waarom we dit doen." De natuurgidsen willen dit het hele jaar door doen. "Het voordeel van stoepkrijt is dat het na een stevige regenbui gewist wordt. We krijgen dan plaats voor nieuwe planten die er schieten. De natuur volgt zichzelf altijd op. Zo proberen we de seizoensevoluties kenbaar te maken aan het grote publiek", zegt Demeyer.

kasto80

Meest gelezen