Archiefbeeld: Amerikaanse soldaten in Afghanistan
Public Domain

Britse regering heeft kritiek op VS-terugtrekking uit Afghanistan: "Wellicht keert Al Qaeda terug"

De Britse minister van Defensie Ben Wallace vreest dat de snelle Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan de deur opent voor een terugkeer van terreurnetwerk Al Qaeda in dat land. Het gebeurt niet vaak dat Londen zo openlijk kritiek levert op Amerikaanse beslissingen. De Britse premier Boris Johnson zegt Afghanistan niet de rug te zullen toekeren. België heeft de landgenoten opgeroepen om Afghanistan zo snel mogelijk te verlaten.

"Het was niet het goede ogenblik en niet de goede beslissing", zo omschrijft minister Wallace de beslissing van VS-president Joe Biden om zijn troepen tegen eind deze maand volledig terug te trekken uit Afghanistan. Sindsdien lopen de extremistische talibanrebellen de ene na de andere provinciehoofdstad onder de voet.

Minister Wallace vreest dat het terreurnetwerk Al Qaeda nu opnieuw bases zou kunnen oprichten in door de taliban gecontroleerd gebied in Afghanistan, net zoals voor de aanslagen van 9/11. Het was net het verhinderen van die aanwezigheid van Al Qaeda dat de aanleiding was voor de VS om eind 2001 Afghanistan binnen te vallen.

Wallace heeft niet enkel kritiek op president Biden, maar ook op diens voorganger Donald Trump. De Amerikaanse terugtrekking (en als gevolg ook die van de andere NAVO-troepen) was immers afgesproken in het Akkoord van Doha (in Qatar) dat Trump in februari vorig jaar had gesloten met de taliban. "Dat is een slecht akkoord, want het laat de taliban toe om de overwinning op te eisen en heeft de autoriteit van de Afghaanse regering ondermijnd", aldus Wallace.

De Britse premier Boris Johnson heeft een spoedzitting van zijn regering bijeengeroepen over Afghanistan, achteraf gaf hij een toespraak.  "Wat we niet moeten doen, is Afghanistan de rug toekeren maar als lid van de Veiligheidsraad (van de Verenigde naties, red.) blijven werken met onze partners opdat de regering van Kaboel het land niet opnieuw een broedplaats voor terrorisme laat worden", aldus Johnson.

Afghanistan is zonder internationale hulp niet levensvatbaar, wij zullen geen cent aan de taliban geven

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas

NAVO- en EU-landen evacueren en sluiten ambassades

Vanmiddag komt de NAVO-raad in Brussel bijeen over de situatie in Afghanistan. Wellicht proberen de lidstaten het tijdelijk sturen van troepen naar dat land te coördineren. De VS gaat 3.000 elite-soldaten sturen om de evacuatie van landgenoten, ambassadepersoneel en Afghanen die voor de VS gewerkt hebben, te begeleiden. De eerste Amerikaanse troepen zijn overigens al geland op de luchthaven van Kaboel. Morgen zouden er nog veel meer aankomen. De Britten zullen tot 600 militairen sturen en ook Canada zou troepen sturen voor een evacuatie. 

De NAVO beraadt zich intussen over de samenwerking inzake die evacuatie. Een in de tijd en op het terrein beperkte militaire operatie die het risico op conflicten met de taliban of andere rebellen klein zou houden, zou kunnen, al was het maar om eigen mensen, ambassadepersoneel en voormalige Afghaanse medewerkers zoals vertalers en anderen voor een bloedbad te behoeden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas had een boodschap voor de taliban. "Dat land is zonder internationale hulp niet levensvatbaar en wij geven jaarlijks 430 miljoen euro. Als de taliban hun sharia invoeren en een "kalifaat" stichten, geven wij niets meer", zo klonk het.

Duitsland heeft overigens een crisisteam naar Kaboel gestuurd om de evacuatie van landgenoten, ambassadepersoneel en Afghaanse medewerkers te organiseren en snel visa te verstrekken. Berlijn gaat chartervluchten inleggen om die mensen snel weg te krijgen. Dat was voor eind deze maand gepland, maar wordt nu vervroegd. 

Denemarken heeft inmiddels beslist om de ambassade in Kaboel tijdelijk te sluiten. Al het personeel zal zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Ook Finland en Noorwegen doen dat. Eerder had ook al Australië de ambassade in Afghanistan gesloten. Frankrijk roept de landgenoten op om Afghanistan te verlaten.

"Afghanistan onmiddellijk verlaten"

Ons land heeft vorig weekend al Belgen in Afghanistan opgeroepen om het land onmiddellijk te verlaten. Buitenlandse Zaken raadt trouwens sowieso alle reizen naar Afghanistan volledig af en beveelt een maximale waakzaamheid aan. 

Het gaat in totaal om zo'n 45 landgenoten: 11 toeristen die geregistreerd staan via Travellers Online en zo'n 34 residenten (mensen met dubbele nationaliteit en familiale banden en mensen die bij internationale instellingen werken).

Internationale instellingen hebben sowieso evacuatieplannen. De andere landgenoten moeten het land op eigen kracht verlaten. Buitenlandse Zaken wijst erop dat er nog altijd commerciële vluchten vertrekken vanop de luchthaven van Kaboel. België heeft al jaren geen ambassade meer in Afghanistan, en volgens Buitenlandse Zaken heeft de ereconsul in Kaboel het land ook al verlaten.

Meest gelezen