Coronablog - 70% van alle Vlamingen volledig gevaccineerd, Nederland houdt maatregelen aan tot 20 september

Zeven op de tien Vlamingen zijn volledig gevaccineerd. Vlaanderen loopt zo voorop in de vaccinatiecampagne. Op 20 september hoopt de Nederlandse regering de afstandregels los te kunnen laten. Die versoepeling van de zal gepaard gaan met enkele andere voorwaarden. Zo blijven de nachtclubs en discotheken ook na die datum nog gesloten. Volg alle updates over de coronacrisis in deze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nederland wil op 20 september afstandsregels loslaten, premier Rutte: "Geen enkele stap is zonder gevolgen"

Op 20 september hoopt de Nederlandse regering de maatregel van de anderhalve meter afstand los te kunnen laten. Ook de mondmaskerplicht en het telewerk komen dan mogelijk te vervallen. Dat laat de Nederlandse premier Mark Rutte weten in een persconferentie. Het definitieve besluit daarover wordt op 17 september genomen. 

Tot 20 september blijven de regels voor horeca, theaters, bioscopen en evenementen dus zoals ze nu zijn. Zo blijft in de horeca een vaste zitplaats verplicht en is de sluitingstijd nog steeds middernacht.

"Ik weet dat dit een harde boodschap is en dat deze sectoren op meer hadden gehoopt", zegt Rutte. "Het virus is grillig en onvoorspelbaar en geen enkele stap is zonder risico. De zomer heeft ons geleerd dat we voorzichtig moeten zijn.” De premier verwijst daarbij naar de versoepelingen die vorige maand snel weer moesten worden teruggeschroefd na een piek in de coronacijfers. 

Het virus is grillig en onvoorspelbaar

Mark Rutte, Nederlandse premier

De versoepeling van de afstandsregels zal dus gepaard gaan met enkele andere voorwaarden. Zo blijven de nachtclubs en discotheken nog gesloten, ook na 20 september. Bij evenementen met meer dan 75 personen moet je een vaccinatiebewijs, een negatieve test of een herstelbewijs kunnen voorleggen.

Eerder was wel al gelekt dat het onderwijs dit academiejaar de deuren weer opent. “Meer dan een miljoen mensen hebben al anderhalf jaar geen gewoon onderwijs meer. We zien effecten als studie-uitval en sociale problemen. Daarom kiezen we eerst voor het volwaardige onderwijs."

Vaccin is een verstandige, maar vrije keuze

Hugo De Jonge, Nederlandse minister van Volksgezondheid

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge voegt daaraan toe dat het van uiterst belang is om gevaccineerd te worden, al benadrukt hij ook dat het kabinet het vaccin niet wil verplichten. "Het is een verstandige keuze, maar het blijft een vrije keuze. Tegelijkertijd is de keuze om zich niet te laten inenten geen vrijblijvende keuze. 

"Mogen mensen die zich laten vaccineren lijden onder degenen die het niet doen? Moet de samenleving de testen blijven betalen voor de mensen die zich niet laten vaccineren? "

Kaap van 70 procent gevaccineerden in Vlaanderen overschreden

Volgens de gegevens op laatjevaccineren.be is exact 70,48 procent van alle Vlamingen volledig gevaccineerd. Dat zijn 4.689.228 mensen. 

Nog eens 7,27 procent, of 483.789 mensen, kreeg al één dosis. Dat betekent dat 77,75 procent van alle Vlamingen minstens één prik heeft gekregen.

Vlaanderen loopt met deze cijfers, zowel in België als in de rest van de wereld, voorop in de vaccinatiecampagne. In heel België is 65,7% volledig gevaccineerd. Vooral Brussel hinkt achterop in de vaccinatiecampagne. In onze hoofdstad is nog maar 45,95% volledig gevaccineerd, en heeft 50,01% een eerste dosis gekregen.

70 procent van de twaalf- tot zeventienjarigen volledig gevaccineerd voor begin schooljaar

Maar liefst 70 procent van de Vlamingen in de leeftijdscategorie van twaalf tot zeventien jaar oud, heeft al een eerste coronaprik gekregen en zal volledig gevaccineerd zijn voor het begin van het schooljaar. De focus van de Vlaamse vaccinatiecampagne komt de komende week dan ook te liggen op de eerste prikken bij de twaalf- tot vijftienjarigen en de tweedekansprikken bij eerdere vaccinweigeraars en moeilijker te bereiken groepen. 

De vaccinatiecampagne richt zich ook nog op tweede prikken, onder meer uitgestelde prikken. In de week van 16 augustus worden 170.711 vaccins toegediend, waarvan 732 eerste prikken, het merendeel met het coronavaccin van Johnson & Johnson, en 169.979 tweede prikken. In de week van 23 augustus staan 151.445 vaccinaties op de planning, waarvan 10.342 eerste prikken en 141.103 tweede prikken.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid doet een laatste oproep aan wie nog een eerste prik wil. Wie zijn eerste kans op een coronaprik misliep, maar ook niet expliciet het coronavaccin weigerde, kan vanaf volgende week zelf een afspraak maken voor een eerste vaccinatie. De vervallen vaccinatiecode wordt dan opnieuw geactiveerd. Wie het coronavaccin eerder weigerde, kan zich nog steeds via QVAX inschrijven op de reservelijst. Let wel: omdat vaccinatiecentra de eindsprint inzetten, zijn er minder vaccinatiemomenten beschikbaar.

Zal je binnenkort ook op de werkvloer moeten bewijzen dat je geen corona hebt?

Steeds vaker moet je het Covid Safe Ticket tonen om ergens binnen te mogen. Voorlopig mogen bedrijven niet vragen of je gevaccineerd bent en ze mogen ook niet eisen dat je een coronatest ondergaat. Al gebeurt dat hier en daar wel.

Lees er hieronder meer over:

Franse politie heeft handen vol met valse coronacertificaten en vandalisme

Frankrijk bereidt zich voor op het vijfde weekend met demonstraties tegen de coronamaatregelen van de overheid. De politie heeft ondertussen de handen vol met vervalste coronacertificaten. Zo zijn hackers erin geslaagd om 55 valse coronacertificaten aan te maken via het account van een dokter uit Bordeaux. Ook een medewerker van een vaccinatiecentrum is opgepakt nadat hij 200 valse QR-codes had aangemaakt.

Daarnaast ondervinden ook test- en vaccinatiecentra de groeiende onvrede van de Fransen aan den lijve. Vandalen hebben tot nu toe 22 sites beschadigd, waaronder vijf testcentra, vijftien vaccinatiecentra, een medisch laboratorium en een behandelingscentrum. Een deel daarvan werd beklad met hakenkruisen, gele sterren, woorden als "collabos" (collaborateurs), "nazi", "genocide" en andere woorden die verwijzen naar de Holocaust.

Het grootste deel van de schade werd aangebracht tijdens manifestaties. Grote menigten protesteren vooral tegen de "pass sanitaire", een document dat mensen moeten kunnen voorleggen als ze toegang willen tot publieke plaatsen zoals restaurants, café's of bioscopen, waarmee ze bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben afgelegd of hersteld zijn van een besmetting met COVID-19.

Festival Paradise City gestart: voorlopig 2 positieve gevallen op 1.300 sneltesten

In Perk, in Vlaams-Brabant, is het driedaagse dancefestival Paradise City van start gegaan. Bezoekers moesten voor het eerst een Covid Safe Ticket tonen aan de ingang: een bewijs van volledige vaccinatie, een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur oud, of het bewijs dat ze de afgelopen 6 maanden hersteld zijn van een coronabesmetting.

Wie geen Covid Safe Ticket heeft, kan ter plekke een sneltest laten afnemen in het testdorp. Op de eerste festivaldag zijn er 1.300 sneltesten gedaan, waarvan er slechts twee positief waren. Het gaat om één crewlid en één festivalganger. Ze zijn naar huis gestuurd en moeten in quarantaine. 

In totaal heeft Paradise City 2.500 sneltesten voorzien per festivaldag, voor maximaal 10.000 bezoekers per dag. Het festival loopt nog tot en met zondag.

Italië krijgt 24,9 miljard euro van Europese Commissie voor herstelplan

De Europese Commissie heeft vrijdag 24,9 miljard euro overgemaakt aan Italië uit het Europese coronaherstelfonds. Het geld is bestemd voor de voorfinanciering van projecten uit het Italiaanse herstelplan. Het zwaar door de pandemie getroffen EU-land kan in totaal rekenen op 191,5 miljard euro uit het fonds, waarvan 68,9 miljard aan subsidies en 122,6 miljard aan gunstige leningen.

Italië is daarmee de grootste ontvanger in absolute cijfers van steun uit het herstelfonds dat de 27 regeringsleiders vorig jaar op poten zetten. Ze spraken toen af dat ten minste 37 procent aan klimaatmaatregelen wordt besteed, en 20 procent aan digitalisering.

Wat het Belgische nationale herstelplan betreft: de Europese Commissie zette daarvoor in juni het licht op groen. In juli ontving ons land een prefinanciering van 770 miljoen euro. De rest van het totaalbedrag van ruim 5,9 miljard volgt in de loop van de komende jaren. Concreet gaat België onder meer investeren in groene mobiliteit en technologie, zoals waterstof. Er komen ook maatregelen om het groeiende droogteprobleem aan te pakken en om de biodiversiteit te herstellen.

UEFA steunt herstel Europees voetbal na pandemie met lening van 6 miljard

De UEFA gaat het Europese voetbal helpen om te herstellen van de gevolgen van de coronapandemie, met een herstelplan ter waarde van zes miljard euro. Die wordt in de vorm van een lening beschikbaar gesteld. Clubs kunnen straks in elk geval tegen een lage rente voor een langere periode een beroep doen op het fonds.

De overkoepelende Europese organisatie wil onder meer clubs steunen die in geldnood zijn geraakt omdat er een jaar vrijwel geen toeschouwers op de tribune zaten. Door het in sommige gevallen wegvallen van wedstrijden zijn ook de opbrengsten uit tv-inkomsten gedaald.

Ook zouden clubs zich met het noodfonds beter kunnen wapenen tegen een mogelijk toekomstige crisis.

De vaccinatiecijfers

Gezondheidsinistituut Sciensano heeft net een update van de vaccinatiecijfers gepubliceerd

  • Gisteren hadden 8.265.105 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 84,4 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 71,7 procent7.569.904 van hen zijn volledig gevaccineerd, 80,5 procent van alle volwassenen en 65,7 procent van de totale bevolking. 

  • In Vlaanderen zijn 4,7 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 86 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 76 en 72 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 59 procent.

Meest gelezen