Belga

Opwijk schrapt twee toekomstige woongebieden: "Mogelijk overstromingsgevoelig en dus niet geschikt voor bebouwing"

Binnenkort kan niet meer gebouwd worden op de Korruit en het Rubensveld in Opwijk. De twee gebieden waren mogelijke bouwzone, maar worden nu definitief open ruimte. "We willen een duidelijk signaal geven dat we dit gebied niet geschikt vinden om te bebouwen", zegt burgemeester Inez De Coninck (N-VA).

De twee gebieden werden in 1977 in het gewestplan ingekleurd als mogelijke bouwzone, maar sindsdien zijn de inzichten veranderd. “We hebben nog voldoende aanbod in de woonzone om onze woonbehoefte op te vangen. Door het tekort aan open ruimte vinden we het niet meer gepast om nog te bouwen in deze gebieden. Zo zorgen we binnen de gemeente voor onze eigen bouwshift”, zegt burgemeester Inez De Coninck (N-VA). 

“Voor het gebied Rubensveld kregen we de voorbije jaren aanvragen tot groepswoningbouw. We hebben die aanvragen telkens geweigerd, maar we willen nu een duidelijk signaal geven dat we dit gebied niet geschikt vinden om te bebouwen. Een deel van het gebied is bovendien aangeduid als mogelijk overstromingsgevoelig gebied."

De Meerweg blijft

Voor de herbestemming van beide woonuitbreidingsgebieden naar open ruimte is er een studiebureau aangeduid. De eerste vergaderingen zijn achter de rug. Binnenkort legt de gemeente een eerste voorstel voor aan de inwoners.

Er blijft nog één woonuitbreidingsgebied over, de Meerweg. Het gemeentebestuur wil dat zo houden omdat het gebied een gunstige ligging heeft. "Het is ook een strategische reserve voor woonbehoeften in de toekomst", zegt De Coninck.

Meest gelezen