Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Juli wereldwijd warmste maand ooit

De voorbije maand juli was over de hele wereld bekeken de warmste maand sinds het begin van de metingen ruim 140 jaar geleden. Dat bevestigen Amerikaanse wetenschappers. 

Bij ons kwakkelt de zomer verder, maar elders staat onze aarde - soms letterlijk - in brand. De voorbije maand juli was globaal gezien een stuk warmer dan gemiddeld: de gemiddelde temperatuur aan de oppervlakte van land en oceaan bedroeg 16,7 graden.

Dat is 0,9 graad hoger dan de gemiddelde juli-temperatuur in de twintigste eeuw. Het record van juli 2016 is daarmee gebroken. "Dit nieuwe record sluit aan bij het verontrustende en ontwrichtende pad dat de klimaatverandering voor de wereld heeft uitgestippeld", aldus de Amerikaanse weerdienst NOAA.

Azië beleeft zijn warmste juli ooit. In Europa werden eerder deze week Italië en Griekenland getroffen door een verzengende hittegolf, met op Sicilië een recordtemperatuur van 48,8 graden. Eerder deze zomer ging Noord-Amerika ook al gebukt onder een "hittestolp".

Een paar dagen geleden heeft het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties ook al gezegd dat de klimaatverandering steeds sneller gaat en dat dat ondubbelzinnig het gevolg is van menselijke activiteit.

Meest gelezen