Querido

Nederlandse dichter en schrijver K. Schippers overleden: belangrijke vernieuwer in de poëzie

De Nederlandse dichter en schrijver K. Schippers is gisteren overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Querido vandaag bekendgemaakt via Twitter. K. Schippers, een pseudoniem voor Gerard Stigter, werd 84 jaar. Schippers was in de jaren 60 een belangrijke vernieuwer in de Nederlandse poëzie. Hij schreef gedichten over dingen die hij rond zich zag en niet over zijn gevoelens. Vanaf de jaren 70 schreef hij ook proza. Dit jaar nog bracht hij zijn laatste boek uit, "Nu je het zegt".

K. Schippers behoorde tot de Zestigers, een literaire beweging in Nederland in de jaren 60. Samen met J. Bernlef en G. Brands richtte hij het literaire tijdschrift Barbarber op onder het motto "doe maar gewoon, dan doe je al poëtisch genoeg" ofwel: alles wat je rond je ziet, kan materiaal zijn voor poëzie.

De Zestigers vonden vooral inspiratie in de werkelijkheid en weerden beeldspraak en persoonlijke gevoelens. K. Schippers plukte zijn teksten soms gewoon van straat en presenteerde die als poëzie. Zo was zijn gedicht "Schildpad" een zoekertje uit de krant van een familie die op zoek was naar hun schildpad.

Bekijk hier een fragment uit "Winteruur" waarin zanger en acteur Roy Aernouts "Ja" voorleest, een gedicht van K. Schippers:

Videospeler inladen...

K. Schippers debuteerde in 1963 met de bundel "De waarheid als De Koe". In 1971 publiceerde hij zijn eerste roman "Een avond in Amsterdam". Naast gedichten en romans schreef hij ook essays, verhalen, beschouwingen, kunstkritieken en enkele kinderboeken. Van 2016 tot 2019 was hij stadsdichter van Amsterdam. 

In 1996 ontving K. Schippers de P.C. Hooft-prijs voor zijn beschouwend oeuvre en in 2006 won hij de Libris Literatuurprijs voor de roman "Waar was je nou". Ook zijn boeken "Beweegredenen", "Museo sentimental", "'s Nachts op dak" en "Sok of sprei" werden bekroond. 

Bekijk hier hoe K. Schippers de Libris Literatuurprijs in ontvangst neemt:

Videospeler inladen...

De autobiografie van de taal

Kenmerkend voor zijn werk is de manier waarop hij naar de dingen om zich heen kijk en hoe hij met taal speelt om te omschrijven wat hij ziet. Radio 1-presentatrice Ruth Joos noemt het de methode K. Schippers: "Wat hij zo goed kan, is met taal spelen, toeval binnenlaten, het onverwachte opzoeken en als geen ander naar het gewone kijken." 

Joos ontving K. Schippers nog in juni in het boekenprogramma "Brommer op zee" op Canvas. Daarin vertelt de schrijver over zijn laatste boek "Nu je het zegt". In dat boek speelt de taal de hoofdrol. "Het is een autobiografie van de taal", zegt hij. "Maar wel een autobiografie van mijn eigen taal. Iedereen kan het doen. Iedereen wordt gevormd door de taal die in zijn hoofd zit en steeds weer andere dingen zichtbaar maakt."

Bekijk hier het interview met K. Schippers in "Brommer op zee":

Videospeler inladen...

K. Schippers was tijdens het interview in juni al ernstig ziek. Hij leed aan kanker. "Ik ben ongeneeslijk ziek, maar zo heeft iedereen wat", zei hij daarover in de audiodocumentaire "Leven volgens K. Schippers". In de documentaire kondigt Schippers ook aan dat hij nog een dichtbundel geschreven heeft, "Je moest me eens zien". Die is nog niet uit. 

Meest gelezen