Kent de jeugd van vandaag Marc Dutroux?

Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat Marc Dutroux werd opgepakt. De zaak veranderde heel wat in ons land, maar kennen de jongeren van vandaag hem nog?

“Dat is toch die meneer die kinderen heeft opgesloten en verkracht?”, gokt een meisje in het centrum van Leuven. “Da’s een man die een paar jonge meisjes verkrachtte. Mijn ouders hebben daarover verteld, dus ik weet dat ik moet opletten voor zo’n mannen.”

“Dat is een heel bekende pedofiel in België”, zegt een jonge Nederlandse. “Ik heb dat gehoord van m’n vader.” Maar niet iedereen kent Dutroux. “Ik ken die niet. Die naam zegt me helemaal niks”, vertelt een meisje met een verbaasde blik. 

“Ik ken die niet. Die naam zegt me helemaal niks”

Maar niet iedereen kent de juiste versie van Marc zijn dossier. “Hij heeft kinderen ontvoerd en in z’n kelder opgesloten. En liet hij die niet verhongeren”, probeert ze. “Daar was toch iemand ontsnapt en zo hebben ze die kunnen oppakken. Ik ben daar niet echt mee bezig, maar je bent wel bang als je een camionette achter je ziet rijden en je bent alleen. Dan heb je het gevoel van: dit kan ooit wel eens misgaan.”

Meest gelezen