"Met het zwaard in de hand had Samurai Jack maar één doel: overleven in een geruïneerde wereld"

Verbannen naar een verre toekomst en daarom voortdurend op zoek naar een tijdportaal om hem terug te voeren naar zijn verloren thuis. Al wordt die zoektocht voortdurend door de sluwe tovenaar-demon Aku en zijn robotslaven tegengewerkt. En dus moet Samurai Jack zijn beste Oosterse krijgskunsten bovenhalen om de wereld uiteindelijk van Aku’s juk te verlossen. Dat deed hij 20 jaar geleden voor het eerst toen "Samurai Jack" zijn debuut kende op Cartoon Network en wereldwijd uitgroeide tot een van de populairste kinderseries ooit. Des te opmerkelijk was dat de serie in een eigen kunstzinnige animatiestijl gebracht werd, erg Japans ogend en ver weg van de gebruikelijke Disney-stijl. "Er was niets wat in 2001 ook maar enigszins op dit programma leek", besloot entertainmentwebsite Thrillist in december 2017.

"Samurai Jack" werd dus voor het eerst uitgezonden op 10 augustus 2001, aanvankelijk 4 seizoenen lang, maar in maart 2017 volgde nog een 5e, definitief seizoen. De serie wist meerdere Primetime Emmy Awards in de wacht te slepen. Bedenker van de serie was Genndy Tartakovsky, die later wereldwijd in de bioscoopzalen zou scoren als regisseur van de animatiefilm "Hotel Transylvania".

Genndy Tartakovsky: "Het idee voor "Samurai Jack" stamt eigenlijk uit mijn eigen fantasie als 10-jarige jongen. De wereld is compleet vernietigd en wordt gecontroleerd door mutanten. Ik vind een samoeraizwaard, ontmoet het meisje van mijn dromen, en samen trekken we doorheen de wereld met slechts één doel, namelijk overleven. Meer was er niet nodig om Samurai Jack in het leven te roepen." (The Verge, maart 2017)

"Het allerleukste van de serie was dat in het begin alle tekeningen met de hand gemaakt werden. We wilden zelfs niet dat er digitaal aan de animaties gewerkt werd. Tegenwoordig kan je de kijker digitaal op allerlei manieren bedriegen, maar wij wilden voor een esthetische aanpak gaan die veel meer opviel. Omdat we op dat vlak zo gefocust waren, denk ik dat we daarin nog meer geslaagd zijn." (Syfy, september 2019)

"Ik ben niet zo goed met woorden. Misschien daarom dat er weinig dialogen in de serie zitten en dat de nadruk eerder ligt op de visuele aspecten. Iets wat de kijkers duidelijk wisten te waarderen." (Off-Ramp, maart 2017)

Acteur Phil LaMarr, die de stem van Samurai Jack voor zijn rekening nam: "Na 4 seizoenen besliste Cartoon Network om de stekker uit de serie te trekken. Het had iets te maken met de programmering en het niet in elkaar kunnen leggen van de diverse puzzelstukjes. Om welke reden dan ook. Het ene moment werd "Samurai Jack" nog uitgezonden, het andere moment was het plots gedaan. Wat natuurlijk uiterst frustrerend was. Want de serie was niet alleen erg succesvol, het verhaal was ook nog niet helemaal verteld." (Screen Anarchy, maart 2017)

Genndy Tartakovsky: "Dat er geen definitief einde kwam aan het verhaal in seizoen 4, lag aan het feit dat alle inspiratie weg was. De tv-zender wist niet goed of ze nog wilden doorgaan of niet. Ik wist niet goed of ik nog wilde doorgaan. Toen ik dan een ander project aangeboden kreeg, had ik zoiets van: "Ik wil niet zomaar snel een einde in elkaar flansen." Daarom gaven we seizoen 4 dan ook een rustig, open einde. Maar de interesse bleef, vooral voor een bioscoopfilm, inclusief een definitief einde daar." (The Verge)

"Na het 4e seizoen kreeg ik overal de vraag wanneer er nu eindelijk een film met Samurai Jack zou komen. Naarmate die vraag meer en meer gesteld werd, kreeg ik meer zin om een afgerond verhaal voor hem te schrijven. Want er moest een einde komen, dat had het personage echt nodig." (Off-Ramp)

"De plannen voor een film werden almaar gedwarsboomd door de regeltjes die er aan zo’n film hangen. "Als je een film wil maken, moet je je houden aan een zekere formule om bij het bioscooppubliek te kunnen scoren", klonk het. Maar dat betekende dat ik de manier waarop ik de film wilde maken, volledig moest opgeven. Op dat vlak is Hollywood keihard: "Jij werkt voor ons, met ons geld, dus moet je doen, wat wij willen!" Dus wilde ik uiteindelijk helemaal geen film maken, want ik mocht mijn zin toch niet doen. Zo werden het 10 afleveringen van 30 minuten (de 1e aflevering van het 5e en laatste seizoen werd op 11 maart 2017 uitgezonden, red), waarbij een 'happy end' ver weg was. Nee, het verhaal van deze samoerai kon onmogelijk een 'happy end' hebben." (Polygon, oktober 2019)

Phil LaMarr: "Ik heb Samurai Jack altijd gekoesterd, hij is altijd een deel van mij gebleven. Daarom was het ook niet moeilijk om hem in het laatste seizoen, zovele jaren later, opnieuw van een stem te voorzien. Er zijn veel dingen die ik gedaan heb die ik intussen vergeten ben. Maar "Samurai Jack", nee, dat programma vergeet ik nooit." (Animation Scoop, maart 2017)

Genndy Tartakovsky: "Het enige wat ik altijd gewild heb, is dat kijkers een geweldige ervaring hebben als ze naar "Samurai Jack" gekeken hebben. Dat ze zich de serie ook als dusdanig blijven herinneren, 'a lasting memory'. Meer moet dat niet zijn." (The Verge)

Die herinnering startte 20 jaar geleden, met volgende intro:

Meest gelezen