De foto die de politie verspreidde bij het opsporingsbericht jaren geleden.

Man op Belgische "Most Wanted"-lijst opgepakt in Duitsland: mogelijk was hij onherkenbaar door plastische chirurgie

De politie heeft in Duitsland een man opgepakt die op de Belgische "Most Wanted"-lijst stond. Het gaat om Eric Robert De Cocq Van Delwijnen. In 2011 werd hij veroordeeld tot 15 jaar cel voor poging tot moord, maar hij sloeg al voor zijn proces op de vlucht. Er was al lang het vermoeden dat de man zijn gezicht had laten aanpassen door chirurgie om onherkenbaar te blijven, maar het is niet duidelijk of dat ook effectief zo is. 

De 54-jarige Eric Robert De Cocq Van Delwijnen werd gisteren opgepakt in het Duits Löbau, aldus een persbericht van de federale politie. De Cocq Van Delwijnen is een Nederlander, maar naar ons land uitgeweken. In 2011 werd hij in Gent veroordeeld tot 15 jaar cel voor poging tot moord. Hij had in 2007 iemand bij de uitgang van een paaldansclub in Assenede met een zwaar voorwerp op het hoofd geslagen. 

Hij zou zijn gezicht hebben laten aanpassen door chirurgie om onherkenbaar te blijven

Parketmagistrate An Schoonjans in januari vorig jaar

Tijd en geduld

In 2011 werd hij dus veroordeeld voor poging tot moord, maar al voor dat proces was hij op de vlucht geslagen. Hij was dus al meer dan 10 jaar spoorloos. Bij de oprichting van de "Most Wanted"-lijst in 2016 door de federale politie - de lijst van meest gezochte criminelen - kwam De Cocq Van Delwijnen er meteen op terecht. "Het is dankzij een intensieve samenwerking van het Belgische FAST-team met verschillende andere Europese FAST-teams dat De Cocq Van Delwijnen uiteindelijk gelokaliseerd kon worden in Löbau, in de deelstaat Saksen in Duitsland", aldus het persbericht van de federale politie nog.

Iedereen heeft tegenwoordig ook een digitaal leven, en dat levert soms interessante informatie op

Commissaris Gerry Van Loock

"Er zijn 5 FAST-teams uit verschillende landen die zich met het dossier hebben bezig gehouden", licht commissaris Gerry Van Loock nog toe. Hij is het diensthoofd van het Belgische FAST-team. "Het is nu het Duitse team dat heeft moeten ingrijpen, maar waren we 2 dagen eerder of later dan had het ook een ander Europees land kunnen zijn. De man was mobiel." 

Hoe de man na al die jaren dan toch gevat werd gisteren, wil Van Loock niet gezegd hebben. "Ik wil voortvluchtigen niet slimmer maken dan ze al zijn. Maar het is een combinatie van modern speurwerk en onze grootste sterkte: geduld en tijd. Mensen maken fouten en dat is hier niet anders gebeurd. Dat kan zijn dat ze zich in het openbaar begeven en mensen hen herkennen. Iedereen heeft tegenwoordig ook een digitaal leven, en dat levert soms heel interessante informatie op.", aldus Van Loock nog. 

 Wat is het FAST-team?

Het Fugitive Active Search Team (FAST) is een eenheid van de federale gerechtelijke politie. Het team staat in voor de actieve opsporing van voortvluchtige veroordeelden en ontsnapte gevangenen. Het team zoekt ook naar voortvluchtigen die internationaal worden gezocht door een ander land en in België zouden verblijven.

Plastische chirurgie?

In het onderzoek en de speurtocht naar De Cocq Van Delwijnen waren er de afgelopen jaren verschillende pistes. "Er is ons ter ore gekomen dat hij zijn gezicht had laten aanpassen door plastische chirurgie, om zo onherkenbaar te blijven", aldus parketmagistraat An Schoonjans in het Canvas-programma "Procureurs" in januari 2020. Of de man inderdaad onherkenbaar was en chirurgie onderging, is voorlopig niet duidelijk, zegt de federale politie.

Of zijn gezicht anders is nu? Die info is opgevraagd, het zou in ieder geval een primeur zijn

Commissaris Gerry Van Loock

"Dat zijn vermoedens en pistes die nu onderzocht moeten worden. Ik heb de informatie opgevraagd bij het Duitse team, want het is voor ons ook interessant. Het zou in ieder geval heel verregaand zijn en een primeur", onderstreept Van Loock. "Men kan een andere identiteit aannemen, zijn gezicht laten veranderen, maar een persoonlijkheid verander je moeilijk", besluit de commissaris.

Het Belgisch gerecht heeft aan de Duitse justitie gevraagd om De Cocq Van Delwijnen aan ons land over te leveren. Op dit moment staan er nog vijftien namen op de Belgische "Most Wanted"-lijst.

Meest gelezen