Paralympiër Ewoud Vromant droomt van goud in Tokyo

De Oost-Vlaming die mogelijk het meest kans maakt op een gouden medaille op de Paralympische Spelen is toch wel Ewoud Vromant. De 37-jarige Woubrechtegemnaar is immers wereldkampioen in de individuele achtervolging in het wielrennen. “Terwijl ik na mijn operatie eigenlijk gewoon recreatief wilde sporten”, zegt Vromant.

Ewoud Vromant beoefende tot acht jaar geleden triatlon, een loodzware combinatie van zwemmen, fietsen en lopen. Maar eind 2012 ontdekten de dokters een tumor in zijn rechterbovenbeen. “Ik heb toen achttien weken chemo gekregen en ben daar serieus ziek van geweest”, vertelt Vromant. “Er is toen beslist om mijn been te amputeren. Een mentaal zware periode.” 

Skiën

Ondanks de zware klap, bleef Vromant niet bij de pakken zitten. “Ik heb altijd veel gesport en wilde absoluut blijven sporten. Ik heb daar nooit aan getwijfeld.” Hij probeerde van alles uit. Voor het eerst ging hij skiën. “Daar besefte ik voor het eerst dat sporten mogelijk zou zijn, ondanks de vele blauwe plekken. In het zwemmen won ik medailles op Belgische kampioenschappen, maar mijn techniek was niet goed genoeg. Om te lopen is mijn stomp wat te kort, zodat ik niet voldoende kracht kan zetten op een blade. Toch kon ik een Belgisch record lopen op de 200 meter, maar doorgroeien naar internationale top was niet mogelijk.” 

Door voor het eerst te skiën besefte ik dat sporten weer mogelijk zou zijn, ondanks de vele blauwe plekken van de valpartijen.

Ewoud Vromant

Het werd uiteindelijk wielrennen. “Initieel had ik enkel de bedoeling om recreatief te sporten, maar het is dus toch topsport geworden”, lacht hij. “En ondertussen zit ik toch op een bepaald niveau, waardoor ik op de Spelen kan mikken op een gouden medaille.” Ewoud is niet zo maar de eerste de beste in het paracycling. Wat begon als kleine ritjes van vijf tot tien kilometer mondde vorig jaar uit in een wereldtitel in de individuele achtervolging. “In die discipline ga ik echt voor het hoogste. Ook in de tijdrit op de weg hoop ik op een medaille.” Op 26 en 31 augustus en 2 september zal hij proberen zijn droom waar te maken.

kasto80

Meest gelezen