Rusland stuurt Britse journaliste het land uit als vergeldingsmaatregel

In Rusland hebben de autoriteiten aangekondigd dat ze het visum van een Britse journaliste van de BBC niet zullen verlengen. De journaliste, Sarah Rainsford, zal daarom eind deze maand Rusland moeten verlaten. Moskou zegt zelf dat het een vergeldingsactie is omdat de Britten visa voor Russische reporters weigeren. 

De Britse journaliste Sarah Rainsford, die vanuit Rusland verslag uitbrengt voor de Britse openbare omroep BBC, moet eind deze maand het land verlaten. De Russische autoriteiten weigeren haar visum te verlengen. Rusland neemt die maatregel als vergelding, omdat het Verenigd Koninkrijk al meerdere visa zou hebben geweigerd aan Russische reporters.

Niet de eerste keer dat Rusland journalisten weert

Rusland heeft in het verleden al wel vaker journalisten uitgewezen. In 2011 werd ook al een Britse journalist van de krant The Guardian het land uitgezet, in 2014 was een journalist uit de Verenigde Staten niet meer welkom en in 2015 werd een correspondent van een Poolse krant uitgewezen. 

Sarah Rainsford, de journaliste die nu Rusland moet verlaten, berichtte recent nog over Alexei Navalny, de Russische oppositieleider die door de autoriteiten nog steeds wordt vastgehouden. Ze was eerder al correspondent voor de BBC vanuit Turkije, Spanje en Cuba.

De BBC in Moskou en de journaliste zelf hebben voorlopig nog niet gereageerd. 

Meest gelezen